BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suçlanan Türk doktor: Organların kaynağını sormadım

Organ ticareti yapan bir şebekenin üyesi olmak ve yasa dışı organ nakli ameliyatları yapmakla suçlanan Tük doktor Yusuf Sönmez, İngiliz Times gazetesine konuştu.

Abone ol

Sönmez iddiaları reddediyor

Organ ticareti yapan uluslararası bir şebekenin üyesi olmak ve Kosova'daki bir klinikte, yasa dışı organ nakli ameliyatları yapmakla suçlanan Tük doktor Yusuf Sönmez, "15 yılda 2400 böbrek nakli ameliyatı yaptım. Bunların kaynağını bilerek sormadım. Yoksa ben de suça dahil olurdum" dedi.

İstanbul'da geçen hafta ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Sönmez, İngiliz Times gazetesine mülakatında, Kosova'da hiç organ nakli ameliyatı yapmadığını söyledi.

Aralık ayında Avrupa Birliği savcıları tarafından hazırlanan iddianamede Türkiye, Moldova, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerden yoksul kişilerin, bir böbrekleri karşılığında 20 bin dolar ödeneceği vaadiyle Kosova'ya getirildiği, daha sonra düşük paralarla alınan bu organların 130 bin dolara varan fiyatlarla hastalara nakledildiği öne sürülmüştü.

Yasadışı organ ticareti yapmak, organize suç işlemek ve hukuka aykırı tıbbi faaliyetlerde bulunarak görevi kötüye kullanmakla suçlanan yedi kişi arasında Yusuf Sönmez'in de adı geçiyor.

Sönmez, Times'a demecinde, soruşturmanın merkezinde yer alan Priştine yakınlarındaki Medicus adlı klinikte 2007'de işe başladığını ve 10 ay çalıştığını ancak bu süre içinde sadece bir böbrek ameliyatı yapıldığını söyledi.

Böbreği alınan kişi Yılmaz Altun adlı 23 yaşındaki bir Türk vatandaşıydı. Kasım 2008'de Priştine havaalanında bayılan Altun, böbreğinin çalındığını söyleyince soruşturma başlatılmıştı. Yılmaz Altun, Dr. Sönmez'in böbreğini İsrailli yaşlı bir hastaya naklettiğini söylemişti.

Gazeteye göre Sönmez "Bu, klinikte yapılan ilk ve son organ nakli ameliyatıydı. Ameliyatı ben yapmadım. Normalde taburcu oluncaya kadar hastalarımı takip ederim. Ama bu vakada ben sadece danışmanlık yaptım. İki gün kaldım, gittim. Sonra da bu skandal patlak verdi." dedi.

Kosova, 1999 yılında savaş döneminde de yasadışı organ nakli vakalarıyla gündeme gelmişti.

O dönem, Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK'ya bağlı militanların, Sırp rehineleri öldürdükten sonra organlarını sattıkları iddia edilmişti.