BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şubatta medya neleri konuştu?

Şubat ayında medya neleri konuştu? Magazinde Hülya Avşar'ın tahtını hangi ünlü salladı? İşte sonuçlar;

Abone ol

Mortgage'in yasallaşması, küresel ısınma, Kurtlar Vadisi'nin yayından kaldırılması, Hrant Dink cinayetinin yankıları, maliyenin Kanaltürk'ü incelemeye alması, İbrahim Tatlıses'in meclise gireceğini açıklaması, İş Yatırım ve TAV'ın halka arzı, Şubat ayında öne çıkan konular oldular. İşte, Medya Takip Merkezi'nin her ay 1600'ün üzerinde gazete, dergi, internet haber sitesi ve TV kanalını inceleyerek düzenli olarak gerçekleştirdiği "ayın medya gündemi" araştırmasının şubat ayı sonuçları…

Dünyanın en sıcak gelişmelerinin yaşandığı bölgesi olan Irak, Şubat ayında tüm mecralarda en fazla haber olan konu oldu. 50 bin askerin katıldığı tahmin edilen 4 yıllık işgalin en büyük operasyonunun başlamasıyla, tüm gözlerin üzerine çevrildiği Irak, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 23 bin 296 habere konu edildi ve 233 saate yakın bir süre ekranlarda yer aldı. Şubat ayında Türk medyasını en çok meşgul eden konu olan Irak'ı, ikinci sırada AB haberleri izledi.

MTM Medya Takip Merkezi'nin her ay düzenli olarak hazırladığı medya gündemi raporuna göre, Avrupa Birliği geçtiğimiz ay da Türkiye'nin en çok konuşulan konuları arasındaki yerini korudu. AB, Şubat ayında yoğun olarak 301. madde değişikliği ve Ermenistan konularıyla gündeme geldi. Üç farklı medya mecrasında toplam 18 bin 622 habere konu olan AB, 77 saate yakın TV ekranlarında yer aldı.

19 Ocak'ta öldürülen Hrant Dink'e basının ilgisi Şubat ayında da azalmadı. Türkiye'yi siyasi açıdan da etkileyen bu cinayet, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 15 bin 298 habere konu oldu. Ekranlarda 206 saate yakın yer bulan Hrant Dink haberleri, okurlarına en fazla internet haber siteleri aracılığıyla ulaştı.

Hrant Dink cinayeti ile bir kez daha gündeme gelen 301. madde tartışması, AB ve Ermenistan'la ilişkilerimizde kilometre taşı niteliği taşıması ile medyanın yoğun ilgi gösterdiği konular arasında yerini aldı.

Küresel ısınmaya medyadan ilgi büyük…

Tüm dünyayı etkileyen küresel ısınma sorunu, kış ortasında yaşanan bahar havasıyla Türkiye'de de gizlenmiş yüzünü ortaya çıkarttı. Türk halkının ve medyasının yakın ilgi gösterdiği konu, medyada toplam 4 bin 770 habere konu oldu ve 67 saate yakın ekranlarda kaldı.

Yayından kaldırılan Kurtlar Vadisi gündemi değiştirdi…

Güneydoğu sorununu ele alan Kurtlar Vadisi Terör, daha ilk bölümünde yüksek izlenme oranlarına ulaşmışken, yayından kaldırılma kararı ile karşı karşıya kaldı. Bu karar diziyi, bir anda hem halkın hem medyanın gündemine yerleştirirken, çeşitli protesto ve eylemlere de neden oldu. Devlet adamlarının, halkın, köşe yazarlarının gündeminden düşmeyen Kurtlar Vadisi'ne medya büyük ilgi gösterdi. Ay içinde 2 bin 930 habere konu olan Kurtlar Vadisi, 21 saate yakın TV ekranlarında yer buldu.

Fox TV yayın hayatında…

Geçtiğimiz yıl medya devi Murdoch tarafından satın alınan TGRT, 24 Şubat itibariyle yayınını yeni adı FOX'la sürdürmeye başladı. Tüm dikkatleri üzerine çeken tanıtım gecesi ve duyurusunu yaptığı programlarıyla medyanın ilgi odağı olan Fox, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 983 habere konu edildi.

Kuş gribi yine korkuttu…

Dünyayı tetikte bekleten kuş gribi, Türk halkına da endişeli günler yaşattı. Batman'da tekrar başladığı öne sürülen kuş gribi, geçtiğimiz ayın en çok bahsi geçen bir konularından biriydi. Toplamda 2 bin 875 habere konu olan kuş gribi, ekranlarda 23 saate yakın bir süre yer buldu.

ŞUBAT AYINDA SİYASET GÜNDEMİ…

AKP, tahtını geri aldı…


MTM Medya Takip Merkezi'nin hazırladığı ‘ayın medya gündemi' raporuna göre, Aralık ve Ocak ayında AKP'yi geride bırakarak medyanın en çok yer verdiği siyasi parti olan CHP, liderliğini Şubat ayında sürdüremedi ve AKP, yine listenin ilk sırasına yerleşti. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla gündemden düşmeyen AKP, siyaset basınının gözbebeği oldu. Gazete, dergi, TV kanalı ve internet haber sitelerine 12 bin 860 kez haber olan AKP, ekranlarda 151 saate yakın yer buldu.

Ana muhalefet partisi CHP, Hrant Dink cinayeti sonrası, iktidar partisine ilişkin yaptığı derin devlet açıklamaları ve tartışmalarıyla siyaset basının gündeminden düşmeyen bir diğer parti oldu. Geçtiğimiz aylara oranla Şubat ayında haber sayısında düşüş gözlemlenen CHP, toplam 10 bin 704 habere konu oldu. TV ekranlarında 109 saate yakın kalan CHP, tüm mecralar içerisinde en fazla yazılı basın aracılığıyla halka ulaştı.

Cumhurbaşkanlığı yolundaki Erdoğan, basının yakın markajında…

MTM'nin aynı araştırma sonucuna göre medyada en çok yer alan siyaset adamı, 20 bin 156 haberle Başbakan Recep Tayip Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmasıyla medyanın gündeminden düşmeyen Erdoğan, ulusa sesleniş konuşması, Irak ve 301 maddelerine ilişkin yaptığı açıklamalarla da siyaset basının ilgi odağı oldu. Başbakan, 231 saate yakın ekranlarda yer aldı.

Önceki aya oranla haber sayısında ciddi bir yükseliş gözlenen Abdullah Gül, ikinci sıraya yerleşirken, onu Cumhurbaşkanı Sezer, üçüncü sırada izledi.

Deniz Baykal'ın da haber sayısında düşüş var…

Ocak ayının en çok bahsi geçen ikinci ismi olan Deniz Baykal'ın haber sayısında önemli oranda düşüş tespit edildi. Ocak ayında 4893 haberle 2.sırada bulunan CHP lideri, Şubat ayında ise 3.085 haberle dördüncülüğe geriledi.

ŞUBAT AYINDA EKONOMİ GÜNDEMİ…

Mortgage'in yasa haline gelmesi sevindirdi…


Vatandaştan, yatırımcıya, müteahhitten bankacılara kadar geniş bir kesimin merakla beklediği; kira öder gibi ev satın almayı sağlayacak mortgage sisteminin yasallaşması, yatırımcıları ve ev sahibi olmak için bekleyenleri sevindirdi. Mortgage sisteminin zengine yarayacağına dair bazı açıklamalar, bu sevinci gölgelese de konu, geçtiğimiz ayın en çok konuşulanları arasında yerini aldı. Medyanın da yakın ilgi gösterdiği mortgage sistemi, medyada toplam 3 bin 371 kez haber oldu ve ekranlarda 62 saate yakın bir süre yer buldu.

Kanaltürk ortakları ve Tuncay Özkan maliyenin ve medyanın merceğinde…

Maliye Bakanlığı, Gazeteci Tuncay Özkan ve Cüneyt Arcayürek'in de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler ile Kanaltürk Televizyonu'nun ortağı olan bazı şirketlerin hesap hareketlerini mercek altına aldı. Tuncay Özkan'ın maliyeye dava açacağına dair açıklamaları, Kanaltürk'ü hangi parayla kurduğuna dair tartışmalar ve hesapların incelemeye alınmasını yakından izleyen medya, ay toplamında 1.330 Kanaltürk haberine yer verdi.

Ziraat Bankası en çok kar eden kuruluş oldu…

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, Ziraat Bankası'nın 2006 yılının en çok kar eden kuruluşu olduğunu açıklaması, ekonomi basınında geniş yankı buldu. Sadece bankacılık sektörünün değil, tüm kuruluşlar içerisinde de en yüksek kar eden firma olduğu belirtilen Ziraat Bankası, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 1.103 kez habere konu oldu.

Gündeme iki halka arz haberi oturdu…

Türkiye sermaye piyasalarının lider kuruluşlarından İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, halka arz yolunda önemli bir adım daha atarak SPK ve İMKB'ye başvurusunu yaptı. TAV Havalimanları Holding A.Ş'nin (TAV) halka arza dair duyurusu, ekonomi gündemine taşınan bir başka ekonomi konusu oldu. Her iki gelişme de piyasada hareketliliğe neden olurken, medyanın da yakın markajına alındı.

ŞUBAT AYINDA MAGAZİN GÜNDEMİ…

Magazincilerin en medyatik ismi, uzun bir aradan sonra İbrahim Tatlıses…


"Bulamadım" adlı albümünü çıkarması, Merinos reklam filminin yeni versiyonunun yayına girmesi, sanatçı Alişan'la polemiğe girmesi, Dobra Dobra programında uyuşturucu kullandığını açıklaması ve Şanlıurfa'dan bağımsız milletvekili adayı olacağını duyurması İbrahim Tatlıses'i, geçtiğimiz ay magazincilerin gözdesi yaptı. Siyaset basınının da ilgini üzerine çeken Tatlıses, ay toplamında 1.147 habere konu olarak, ekranlarda 27 saate yakın yer buldu. Tatlıses, yıllar sonra ilk kez, Hülya Avşar'ı geride bırakarak, magazincilerin toplist'inde ilk sıraya yerleşti.

Basına ambargo koyan Hülya Avşar'ın medyada tahtı sallanıyor…

Aylardır hatta yıllardır, magazincileri en çok meşgul eden isim olan Hülya Avşar, geçtiğimiz ay bazı basın mensuplarıyla yaşadığı tartışmanın ardından basına ambargo koyduğunu ve magazin dünyasından çekileceğini açıkladı. Bu açıklama, Avşar kızının haber sayısında, bir önceki aya göre neredeyse yarıya bir düşüşe neden oldu. Sadettin Saran adını bileklerine yazdırmasıyla günlerce konuşulan Hülya Avşar hakkında toplam 989 haber yapıldı ve Avşar, pek çok ismi geride bırakarak en medyatik ikinci isim oldu.

Türkiye Engelliler Vakfı için düzenlenen yardım gecesinde sahne alan Sezen Aksu, verdiği çeşitli konserle gündemdeki yerini korudu. Yaptırdığı botox ile de magazin basınının ilgisini üzerine çeken Aksu'nun haberlerinde önceki aya göre ciddi bir düşüş gözlense de Aksu, toplist'te üçüncü sırada yer aldı. Ocak ayında 1576 habere konu olan Sezen Aksu'nun haber sayısı, Şubat ayında 955 olarak gerçekleşti.

Okan Bayülgen'in haber sayısı yaklaşık iki katına çıktı…

"Kiralık Oyun" adlı tiyatro oyununda yer alması ve "Romantik" adlı sinema filmindeki rolüyle Okan Bayülgen, geçtiğimiz ayı magazincilerin yakın markajında geçirdi. Ayrıca "Yaşam Gücü" adlı fotoğraf sergisinin haberleri ile de basında yer bulan Bayülgen, ay boyunca 914 kez haber olarak magazincilerin toplist'inde dördüncü sıraya yerleşti. Bayülgen'in haber sayısında, Ocak ayına göre yaklaşık iki kat artış yaşandı.

Tuğba Ekinci nihayet ilk 5'te…

Buzda Dans yarışmasıyla ekranlardaki görünürlüğü artan Tuğba Ekinci, magazin basınına en çok konu olan ünlülerden bir diğeri oldu. Hülya Avşar'ı taklit ettiğine dair söylentiler, Zeynep Yılmaz, Okan Bayülgen ve Sahin Özer ile yaşadığı polemiklerle gündemden düşmeyen Ekinci, Ocak ayında magazincilerin toplist'inde 11. sırada kalırken, Şubat ayında ise magazin dünyasında en çok konuşulan beşinci isim olmayı başardı.

Popstar Alaturka'nın jürileri, magazincilerin toplist'inde…

Jüri üyeleri arasında, sert çıkışları ile medyaya sıkça konu olan Bülent Ersoy, 798 haberle, magazincilerin toplist'inde yedinci sıraya yerleşirken, onu sırasıyla Ebru Gündeş ve Orhan Gencebay izledi.

ŞUBAT AYINDA SPOR GÜNDEMİ…

Fenerbahçe, şubat ayında da en medyatik spor kulübü…


MTM Medya Takip Merkezi'nin düzenli olarak hazırladığı ayın gündemi raporuna göre Fenerbahçe, şubat ayında da spor basınına en çok konu olan kulüp oldu. Fenerbahçe, yazılı, görsel, elektronik basında toplam 11 bin 428 habere konu olurken, 231 saat ekranlarda kaldı. Ocak ayının da en medyatik spor kulübü olan FB, Şubat'ta haber sayısını artırarak birinciliğini sürdürdü.

Haber sayısında artış gözlenen bir diğer spor kulübü ise Ocak ayında da ikinci sırada yer alan Galatasaray oldu. Galatasaray, 8 bin 219 haberle en çok konuşulan ikinci kulüp olurken, onu 7 bin 374 haberle Beşiktaş izledi.

Zico, yeniden zirvede…

Son iki aydır, haber sayısında düşüş gözlenen 2006 yılının en medyatik spor adamı Zico, Şubat ayında listedekini yerini geri alarak, birinci sıraya yerleşti. Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico'yu ikinci sırada Eric Gerets ve üçüncü sırada Jean Tigana izledi.

Mehmet Okur, basketbol severleri sevindirdi…

All Star karmasına seçilen ilk milli basketbolcu Mehmet Okur, basketbol severleri sevince boğdu. Basketbol haberlerinin daha az yer bulduğu medyada, Mehmet Okur ile ilgili toplam 341 haber yayınlandı.
 
Kaynak: Medyafaresi