BIST 9.975
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.435,69
HABER /  SAĞLIK

'Stresten' kurtulmanın 'püf' noktaları

Stresten uzak durmak mümkün mü? Uzmanlar, stresten uzak durmanın yollarını açıkladı.

Abone ol

Hastalığımız ne olursa olsun doktorların ve yakınlarımızın söylediği vazgeçilmez klişe bir söz vardır, 'stresten uzak durun'...

Peki stresten uzak durmak ne kadar mümkün? Geçim derdi, aile sorunları, iş yoğunluğu, çoçukların geleceği derken insan düşünceler arasında kaybolup gidiyor. Hele ki İstanbul ya da büyük şehirlerde yaşıyorsanız buna bir de trafik ve kalabalık eklenir. Tüm bu sebepler insanda stresten uzak yaşamanın mümkün olmadığı algısını doğurur. Her ne kadar pembe bir hayalmiş gibi görünse de aslında hayatımızda stresin etkilerini olabildiğince aza indirmek mümkün.

Stres, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor

Bu da insanları çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Fiziksel etkilerin yanı sıra bir de psikolojik etkileri var ki, sebep olduğu yorgunluk, uykusuzluk ve sinirlilik hali insanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Doktorların ‘Her hastalığın başı stres’ söyleminin altında da bu nedenler yatıyor. Hayatımızda bazı ufak değişikliklerle stresi kendimizden uzak tutabiliriz. Öncelikle stresin tanımını iyi yapmak gerekiyor. Uzmanlar, gün içinde başımıza geleceğini bildiğimiz bir olayın bizde stres sebebi olmaması gerektiğini söylüyor. Mesela İstanbul’da yaşayan bir insanın her gün işten eve giderken yoğun bir trafiğe takılacağı kaçınılmaz bir son. O yüzden bunu her gün kendilerine stres sebebi yapmayıp trafiğin daha az olduğu saatlerde yola çıkmalı ya da toplu taşıma araçlarını kullanmalı.

uykusuzluk_nedenleri.jpg

Başınıza gelenleri, dünyanın sonuymuş gibi algılamayın

Psikolog Aykut Akova, stresle başa çıkmak için kişinin önce kendini tanıması gerektiğini söylüyor. İnsan kendini ne kadar iyi tanırsa altından kalkamayacağı şeyleri de o kadar iyi bilir. Böylece onlardan uzak durarak strese girmeyi engeller. Bir diğer yol da kişinin çeşitli hobilere sahip olması. Akova, yoğun iş temposunda insanın haftada birkaç saat sevdiği şeylerle uğraşmasının ya da arkadaş çevresiyle birlikte olmasının onu rahatlatacağını anlatıyor.

Doğru nefes almayı bilin

Yoğun hayat temposunda stresi tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını söyleyen Psikolojik Danışman Şanver Yerebakan, onunla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini ifade ediyor. Şanver’in stresle baş etmek için de bazı önerileri var:

Dengeli ve doğal beslenmek gerekiyor. Bu hem fiziksel olarak daha sağlıklı olmamızı sağlar hem de günlük hayatta baş etmeye çalıştığımız konularda bize zindelik verir.

Zamanı doğru kullanmak gerekir. Böylece bir işi yetiştirememe, yarım bırakma ya da bir yere geç kalma gibi stres yapılacak olaylar engellenmiş olur.

Geçmişte benzer durumlarla karşılaştığımızda üstesinden nasıl geldiğimizi hatırlamak, cesaretimizin artmasını sağlar ve çözüm üretmemize yardımcı olur.

Yanlarında kendimizi iyi hissettiğimiz ve duygusal olarak onlardan beslendiğimiz insanlarla paylaşımları artırmak, zorlu süreçlerde kendimizi daha güçlü hissetmemizi sağlayacaktır.

Yürüyüş, koşu gibi fiziksel egzersizler kişinin kendini daha dinç hissetmesini sağlar.

diyabeti_onlemek_icin_gunde_40_dakika_yuruyus_h25743.jpg

En önemli tekniklerden biri de doğru nefes almayı bilmektir. Diyaframdan nefes almayı öğrendikten sonra kendinizi çok gergin ve çaresiz hissettiğiniz anda sadece altı kez derin nefes alın. Aldığınız sürenin iki katı kadar sürede verip sadece nefesinize odaklanarak, onun nasıl vücudunuzdan süzüldüğünü fark etmeye çalışırsanız, egzersiz bittiğinde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çözüm üretmek konusunda da daha güçlü olacaksınız.