BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Stratejik Vizyon Belgesi Mecliste

CHP İzmir Milletvikili, Erdal Kandemir, Stratejik Vizyon Belgesi'ni meclis gündemine getirdi.

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, ABD ile ortaklaşa açıklanan Stratejik Vizyon Belgesi'ni Meclis gündemine getirdi.

Karademir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Stratejik Vizyon Belgesi adını taşıyan görüşmeler sırasında, ''Ortadoğu'da barış ve istikrar projesi'' adına, azınlıkların durumu gözetilerek yeni ülkelerin ve sınırların çizilmesinin görüşülüp görüşülmediğini sordu.

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) doğrultusunda, Irak'ın parçalanması ve Kuzey Irak'taki Kürt devleti projesinin gündeme gelip gelmediğinin açıklanmasını isteyen Karademir, şu soruları yöneltti: ''ABD'nin, enerji kaynaklarını kendi kurdurduğu 'Özgür Kürdistan' ve 'Şii Arap' devletlerinde bıraktığı görülen haritanın, ne zaman ve kimin tarafından hazırlandığı, haritanın ABD Silahlı Kuvvetler Dergisi gibi resmi bir organında yayınlanmış olmasının amacı, stratejik ortak olduğumuz iddia edilen ABD'li muhataplarınızdan sorulacak mıdır? Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı deneyimler gözönünde bulundurulduğunda, ABD'nin Irak politikası, İran politikası, PKK terörü, Kıbrıs politikaları, Ermeni lobisinin her 24 Nisan'da Kongreden geçirmeye çalıştığı soykırım iddiaları ve son günlerde insanlık dramının yaşandığı Filistin'deki sorunlara yaklaşımı dikkate alındığında, bölgesel ve küresel hedeflerimiz bağlamında ortak vizyon ve diyalog nasıl sağlanacaktır?

Stratejik Vizyon Belgesi, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Kızılcahamam'da açıkladığı 'BOP içinde, ABD ile birlikte hareket etme' kararının bir sonucu mudur? Ortaya çıkan haritanın, Büyük Ortadoğu Projesi'nin, son şekli olduğu yönündeki iddialar doğru mudur?''