BIST 10.471
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.436,21
HABER /  POLİTİKA

DSPden Erdoğana destek

Erdoğan'a sert eleştirilerde bulunan DSP Genel Başkanı Sezer, bu kez destek çıktı.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''seçilme yaşının 25'e düşürülmesi'' önerisini desteklediklerini bildirdi.

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, nüfusun yüzde 60'ının 30 yaşın altında olmasına rağmen seçilme yaşının 30 olduğunu anımsattı ve bu durumun nüfusun önemli bir kesiminin TBMM'de temsil edilememesine yol açtığını ifade etti. Batı ülkelerinde seçilme yaşının 25 veya daha aşağı olduğunu, bu çarpıklığı gidermek bakımından Başbakan Erdoğan'ın ''seçilme yaşının 25'e düşürülmesi'' önerisini desteklediklerini belirten Sezer, şunları kaydetti: ''Seçilme yaşının aşağıya çekilmesi; milletvekillerinin iller arasında dağılımı, yüzde 10 barajının düşürülmesi, seçim harcamalarının denetimi ve ittifak önündeki engelin kaldırılması gibi konularla birlikte, bir paket halinde ele alınmalıdır. Bu düzenlemeler seçim tarihinden bir yıl öncesine yetiştirilemez ise Türkiye yine adaletsiz ve demokrasi bakımından çok büyük eksiklikler doğuran bir sistemle seçimlere gitmiş olacaktır''.

Seçim sisteminde, ''temsilde adalet ilkesini zedeleyen, çağdaş demokratik anlayışla bağdaşmayan başka kısıtlamalar da bulunduğunu'' öne süren Sezer, önerilerini şöyle sıraladı: ''İller arasında adaletsiz dağılımı önlemek üzere milletvekillerinin illere doğrudan doğruya nüfuslarıyla orantılı olarak bölüştürülmesi yöntemi benimsenmeli, bununla birlikte her ilden en az bir milletvekilinin seçilmesi güvence altına alınmalıdır. Yüzde 10'luk seçim barajı, batılı demokratik ülkelerdeki düzeylere çekilmelidir. Sendika ve meslek kuruluşları yöneticilerinin mevcut konumlarını koruyarak milletvekili seçilebilmelerine olanak sağlanmalıdır. Siyasi partiler ve tek tek milletvekili adayları için seçim harcamalarının koşul ve sınırlarının belirlenmesi ve denetimi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Siyasi partilerin seçimlerde ittifak yapabilmelerinin önündeki engel kaldırılmaktadır.''

Partisinin, ''yüzde 10 barajı'', ''ittifak'' ve diğer konulardaki görüşlerini uzun yıllardır savunduğuna işaret eden Sezer, bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi durumunda, ülkede demokrasinin kökleşmesi bakımından önemli bir adım atılacağını, aynı zamanda AB süreci bakımından da çok olumlu bir ortam yaratılmış olacağını kaydetti. Sezer, Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasına işaret ederek, yapılması gereken düzenlemelerin, seçim tarihinden bir yıl öncesine kadar tamamlanmış olması gerektiğini anımsattı.