BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sporda zafer için çok uzun zamandır bekleyenler

2013 Wimbledon tek erkekler şampiyonluğunu 77 yıllık bir bekleyişin ardından ilk kez bir Britanyalı sporcu kazandı. Peki dünyada farklı spor dallarında benzer bir başarı için en uzun bekleyenler kimler?

Abone ol

2013 Wimbledon tek erkekler şampiyonluğunu İskoç tenisçi Andy Murray kazandı.

Murray, finalde bir numaralı seri başı Novak Djokovic'i 3-0 yenerek (6-4, 7-5, 6-4) Wimbledon'ı 77 yıl sonra kazanan ilk Britanyalı tenisçi oldu.

Peki dünyada farklı spor dallarında benzer bir başarı için en uzun bekleyenler kimler?

123 yıl

Premier Lig kurulana kadar İngiliz futbolunun en üst düzeyinde bulunan Birinci Lig'in kulüplerinden Preston North End, bu şampiyonayı en son 1889-90 sezonunda kazandı. O yıllarda 'Yenilmezler' olarak bilinen takım, hâlâ o günlere geri dönmeyi bekliyor. Ancak rakipleri acımasızca, bir 123 yıl daha bekleyeceklerini söylüyor.

113 yıl

Hindistan 113 yıldır Olimpiyatlarda atletizm dalında madalya almayı bekliyor. Hindistan'ın katıldığı ilk olimpiyat oyunlarında, 1900 yılında Paris'te takımın tek üyesi Norman Pritchard iki gümüş madalya elde etmişti. 2012 Londra Olimpiyatları Hindistan'ın atıcılık, güreş, badminton ve boksta aldığı iki gümüş ve dört bronzla toplam madalya açısından en başarılı mücadelesi oldu. Hindistan 1928-1956 yılları arasında erkeklerde hokeyde peş peşe altı altın madalya kazandı. Ancak atletizmde bir olimpiyat madalyası için bekleyiş sürüyor.

104 yıl

The Chicago Cubs, Kuzey Amerika merkezli yıllık beyzbol şampiyonluk serisi olan World Series'ı en son 1908 yılında kazandı. Bu yıl Ekim ayındaki seride bu süre 105 yıla ulaşmış olacak. Bu uzun bekleyiş yüzünden The Chicago Cubs'a, 'Sevilen Mağluplar' takma adı verildi. 104 yol içinde World Series'da mücadeleye en son 1984 yılında yaklaştılar ancak San Diego Padres'e yenilince seriye katılma şansını kaybettiler. Kimileri bu başarısızlığı, huysuz bir çobanın 'lanetine' bağlıyor.

85 yıl

İngiltere jimnastikte altın madalya beklemeye devam ediyor. Beth Tweddle, 2012'de İngiltere'nin bireysel jimnastikte ilk madalyasını alan kadın sporcu oldu ancak altın madalyayı alamadı. 2008 yılında Louis Smith, 1908 yılında Walter Tysall'un kazandığı Olimpiyat madalyasından bu yana İngiltere'ye madalya getiren ilk erkek jimnastikçi oldu.

63 yıl

Formula 1'de bir kadın sürücünün "tam puan" alması için bekleyiş 63 yıldır sürüyor. Formula 1 Dünya Şampiyonası tarihinde beş kadın sürücü mücadele etti. 1975 yılında Lella Lombardi İspanyol Grand Prix'sinde altıncı oldu ve tabelaya adını yazdıran ilk kadın sürücü oldu. Ancak Lombardi'nin aldığı puan yarış ertelendiği için "yarım puana" indirildi.

49 yıl

Amerika Birleşik Devletleri kadın voleybol takımı, bu spor 1964 yılında Olimpiyat Oyunları'na kabul edildiğinden beri hiç altın madalya kazanamadı. 2012 Londra Olimpiyatları'nda başarılı bir mücadele vermiş olsalar da finalde Brezilya'ya yenildiler. Salon voleybolunda 49 yıldır bekleyiş sürerken, Plaj voleybolunda Amerika Birleşik Devletleri üst üste üç Olimpiyat'ta altın madalya kazanma başarısını gösterdi.

38 yıl

İngiltere, 1975 yılında başlayan ve dört yılda bir düzenlenen Kriket Dünya Kupası'na dört kez ev sahipliği yaptı. Üç kez finale ulaşmasına rağmen İngiltere bu kupayı hiç alamadı.

37 yıl

Bir Avustralyalı sporcu Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nı en son 37 yıl önce kazandı. 1976 yılında bir başka Avustralyalı tenisçi John Newcombe'u mağlup eden Mark Edmondson kupayı kaldıran son Avustralyalı oldu. Amerika Açık tenis Turnuvası, Fransa Açık Tenis Turnuvası, Avustralya Açık tenis Turnuvası ve Wimbledon'dan oluşan turnuvaları kazanan Pat Cash, Pat Rafter ve Lleyton Hewitt gibi başka Avustralya'lı sporcular oldu. Ancak bunların hiç biri kendi ülkelerindeki şampiyonayı kazanmayı başaramadı.

37 yıl

Fas tam 37 yıldır, Afrika Uluslar Kupası'nda zafer bekliyor. En son 1976 yılında şampiyonluğu elde eden Fas, dört Dünya Kupası'nda finallere yükselmeyi başarmış olsa da Afrika Kupası'nı kaldırmayı başaramadı. 2004 yılında Tunus'a yenilerek ikinci olabildiler.

28 yıl

Fransa Bisiklet Turu'nu bir Fransız en son 28 yıl önce kazandı. Bu unvan en son 1985'te kazanan Bernard Hinault ve bir diğer Fransız bisikletçi Laurent Fignon, 1981-1985 yılları arasında Fransa Bisiklet Turu'nu peş peşe beş kez kazandılar. 28 yıllık bekleyişe rağmen, Fransa, hâlâ, bu yarışmayı en çok kazanan ülke sıfatını taşıyor.