BIST 10.536
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,75
HABER /  EKONOMİ

SPK şirketlere ceza yağdırdı

SPK, çok sayıda bireysel yatırımcı ve şirket hakkında suç duyurusunda bulunma kararları aldı.

Abone ol

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş. hisse senedinde 3-7 Ekim 2005 arasında gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda SPK, mevzuata aykırı nitelikteki açığa satış işlemleri nedeniyle, Jerfi Tarık Fıratlı, Altay Nalbantoğlu, Halit Hasboya, Namık Mert Yücel ve Mustafa Üneş hakkında 10 biner YTL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Erdemir hisselerinde, 3 aracı kurum nezdindeki hesaplardan ayrı ayrı olmak üzere mevzuata aykırı nitelikte açığa satış işlemi yapılması nedeniyle İsmail Emre Şirin hakkında 30 bin YTL idari para cezası verildi.

Açığa satış işlemi yapılmasına aracılık edilmesi nedeniyle Tacirler Menkul Değerler A.Ş., Üniversal Menkul Değerler A.Ş. ve Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş. hakkında da 10 biner, Raymond James Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'y ede 30 bin YTL idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

KALKINMA YATIRIM'A 118 BİN YTL CEZA

Kalkınma Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile ilgili olarak sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde yapılan inceleme sonucunda; Şirket'in İnegöl İrtibat Bürosu eski çalışanı Yusuf Yüncü'nün gerçekleştirdiği fiillerde emniyeti suiistimal suçunun unsurlarının bulunması nedeniyle, hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Şirket'in İnegöl İrtibat Bürosu eski çalışanı Fikret İLGÜN hakkında da suçun oluşumuna yardım etmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı. Şirket hakkında da mevzuata aykırı birden fazla işlemi dolayısıyla toplam 118 bin 362 YTL idari para cezası kesildi.

FAVORİ İNCELEMESİ SONUÇLANDI

Favori Dinlenme Yerleri A.Ş. ile Söz Basın Ajansı ve Turizm İşletmeciliği A.Ş. ve Eko Ekolojik Üretim ve Dağıtım Sistemleri A.Ş. arasındaki işlemlerin incelenmesi de tamamlandı. Favorinin mal varlığında azalmaya neden olacak işlemler gerçekleştirilmesinde sorumluluğu bulunan Favori Yönetim Kurulu üyeleri Cemil Çakmaklı, Meral Erkul, Ayhan Erel, Noyan Ünsal, Erçin Çakmaklı tarafından 1 ay süre içinde 17.12.2007 tarihi itibariyle, yasal faiz oranları kullanılarak yapılan hesaplamaya göre toplam 1 milyon 913 bin 537 YTL'nin yasal faizi ile beraber Favori'ye iade edilmesinin istenmesine karar verildi. Bu sürenin sonunda yasal faizi ile birlikte 1 milyon 913 bin 537 YTL'nin iadesinin gerçekleştirilmemesi durumunda söz konusu Favori yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağı, kendilerine bildirilecek.

Favori'nin mal varlığının azaltılmasına yönelik eylemlerin ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak ortakların bilgisine sunulması konusunda Favori'nin uyarılmasına karar verildi.

DOKAP'TA YÖNETİCİLERE SUÇ DUYURUSU

Dokap Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında yürütülen inceleme de sonuçlandı. Buna göre Dokap'ın Zonguldak Tesisine İlişkin Olarak; 2001-2007 döneminde görevde bulunan yönetim kurulu üyeleri eliyle Dokap'ın Kentçe'ye Zonguldak fabrikasını herhangi bir bedel tahsil etmeden kiralaması fiilinin Türk Ceza Yasası'nın 155'inci maddesinde tarif edilen suça uyması nedeniyle Cemil Çakmaklı, Ali Biçici, Ayhan Erel, Orhan Çakmaklı Ve Mehmet Ali Çek hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Dokap'ın 2001-2003 döneminde görevde bulunan yönetim kurulu üyeleri eliyle Dokap'ın Kentçe'ye İstanbul fabrikasını herhangi bir bedel tahsil etmeden kiralaması eylemi nedeniyle de Türk Ceza Yasası'nın 508-510'uncu maddeleri kapsamında Cemil Çakmaklı, Ali Biçici Ve Ayhan Erel hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
anka