BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,62
ALTIN 2.413,82
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Sözleşmeliye müjde

Sözleşmeli olarak Başkanlık'ta fiilen çalışan personele, brüt sözleşme ücreti ödenecek.

Abone ol

Hükümet "Devlet İstatistik Enstitüsü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı TBMM'ye gönderdi. Tasarıyla, sözleşmeli olarak Başkanlık'ta fiilen çalışan personele, taban ve tavan ücretleri arasında kalmak üzere, Başkan tarafından belirlenecek tutarda aylık brüt sözleşme ücreti ödenecek.

Başbakanlık merkez teşkilatında sözleşmeli olarak çalıştırılan emsali personelin yararlandığı ücret artışlarından, Başkanlık'ta çalışan sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslara göre aynen yararlandırılacak. Bu personel T.C. Emekli Sandığı ile ilişkilendirilecek. Söz konusu personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak (hastalık ve yıllık izinleri dahil) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenecek. Bunlardan üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere başkanın teklifi, ilgili bakanın uygun görüşü üzerine Başbakan onayıyla Haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi ödenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarla söz konusu personele yapılacak diğer ödemeler, Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek.

Aynı kanun tasarısıyla Başkanlık'ta, Başkan Yardımcıları, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanları ve Bölge Müdürleri, başkanın önerisi üzerine müşterek kararnameyle bunların dışında kalan diğer personelin atamaları ise başkan tarafından yapılması öngörülüyor.

3 maddelik kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Türk istatistik sisteminin Avrupa Birliği istatistik sistemine uygun hale getirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 18/11/2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 10/11/2005 tarihli ve 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun 45. maddesinin 2. fıkrasıyla 56. maddesinin 1. fıkrası, Anayasa Mahkemesi'nin 21/2/2006 tarihli ve 26087 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19/12/2005 tarihli ve E:2005/143, K:2005/99 sayılı kararıyla iptal edilmiş ve iptal hükmünün kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 3 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir. Tasarıyla söz konusu kararın gerekçesinde yer alan hususlar göz önünde bulundurulmak suretiyle iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmektedir." Yasa tasarısına göre bu artıştan başkan, başkan yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Genel Müdür, İstatistik Müşaviri, Hukuk Müşaviri, TİK Uzmanı, TİK Uzman Yardımcısı ve istatistikçi, matematikçi, mühendis ve programcı bulunuyor.

Türkiye