BIST 9.984
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Söz sırası Özkök'ün hemşehrilerinde

Emekli generallerin "köstebek"polemiğine Turgutlular son noktayı koydu. Gözler Özkök'ün memleketine çevrildi.

Abone ol

"Lakabım köstebekti" diyen eski Genelkurmay Başkanı Özkök'ün çocukluk arkadaşları "Buradaki tarlalarda köstebek avlamayan yoktur. Herkes bilir" dediler

Sabah gazetesi Özkök'ün memleketi Turgutlu'daki ilkokul arkadaşlarıyla görüştü. "Askeri lisedeki arkadaşları takmış, biz o lakabı pek kullanmadık" dediler.

TURGUTLU'NUN GURURU
Çocukken mahallede herkesin bir lakabı olduğunu anlatan arkadaşı Necdet Karabalcı, "Çocukken tabii ki lakaplar olurdu. Örneğin futbol oynarken topa kafayla iyi vurduğum için bana 'Kafa' derlerdi. Aile arasında biz birbirimize lakaplarımızla değil isimlerimizle hitap ederdik o yüzden dil alışkanlığımız hiç olmadı. Ben ise ona ordu komutanı olduktan sonra kendisine de söylediğim gibi 'ağabey" demeyi tercih ediyordum'' dedi. Özkök'ün doğduğu evi ve büyüdüğü yerleri gösteren Necdet Karabalcı, "O zamanlar buralar hep yeşillikti. Okula kadar çayırların arasından giderdik" diyor.

"BİZ O LAKABI KULLANMADIK"
Özkök'ün okul arkadaşı 72 yaşındaki Selami Taşlı ise "Arkadaşları ile arası çok iyiydi" diyor. Turgutlu'da bir tüp bayisi işleten Taşlı, Özkök'le aynı ilkokulda okuduklarını belirterek, o yılları şöyle anlatıyor: "Aradan uzun yıllar geçti, ama ilkokulda son derece uyumlu bir öğrenciydi. 7-8 yaşındaydık onlar daha üst sınıflardaydı. Lakabının köstebek olduğunu biliyorum. Askeri liseye gittiği dönemde duyduk. Biz burada o lakabı kullanmadık." Özkök'ün başarılarının kendilerini mutlu ettiğini ve gurur duyduklarını söyleyen Taşlı, sözlerine "Mert, dürüst, çalışkan, özü sözü bir olan gerçek bir arkadaştır" diye son veriyor. Özkök Paşa'nın arkadaşlarından 51 yaşındaki Mustafa Gerenkaya, Turgutlu'nun köstebekler için hayli cazip bir yer olduğunu söyledikten sonra, şunları anlatıyor: "Burada onlarla uğraşmayan yoktur. Örneğin biz köstebeklerin olduğu yuvaları ya kapatırız, ya da su sıkarız. Eskiden namlunun ucunu doğrulturduk, tetiğe ip bağlardık. Köstebek oynadığında kendi kendini vururdu. Özkök Paşa da Turgutlulu, buranın havasını solumuş bir insan. Bizim tarlada yaşadığımız bu mücadeleyi o da mutlaka yaşamıştır."

TOPRAĞIN ALTINDA YAŞAR
KÖSTEBEK, memeliler ailesinde böcekçiller takımında yer alan, yeraltında kazdıkları tünellerde yaşayan memeli bir hayvan türü. Toprakları kazarak ve eşeleyerek hayata uyum sağlar. Ağız ve burunları hortum gibi uzundur. Gövdeleri silindir biçiminde, gözler körelmiş veya körelerek derinin altındadır. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaşarlar.

DOĞDUĞU EVİ SÜREKLİ TEMİZ TUTUYOR
ÖZKÖK'ÜN doğduğu evi 1994 yılında satın alan 9 çocuk annesi Meryem Orhan, evini bir gün Hilmi Özkök Paşa ziyaret eder diye sürekli temiz tutuyor. Meryem Orhan, "Ona evi gezdirmek hatıralarını paylaşmak için her gün hazırlıklıyım. O bizim gurur kaynağımız, her zaman başımızın üzerinde yeri var" diyor.