BIST 10.479
DOLAR 32,25
EURO 34,88
ALTIN 2.424,11
HABER /  GÜNCEL

Soykırım iddiaları çürüyecek

Adanalı bir tarih öğretmeni, Osmanlı arşivlerinden soykırım iddialarını çürütecek bir harita çıkardı...

Abone ol

ADANALI araştırmacı ve tarih öğretmeni Cezmi Yurtsever, 1832- 1896 yılları arasında Anadolu’daki Ermeni nüfusunun 1 milyon 200 bin olduğunu gösteren haritanın 1915'te 1.5 milyon Ermeni’nin soykırıma uğradığı iddialarını çürüttüğünü söyledi.

Hacı Ömer Sabancı Kültür Sitesi’nde lise öğrencilerine konferans veren Cezmi Yurtsever, “Osmanlı arşivlerinde yaptığım araştırmada ulaştım” dediği bir haritayı gösterdi. Yurtsever, “İtalya’nın Venedik kenti yakınlarındaki Saint Lazary Adası Mekhitarist Ermeni Manastırı’nda hazırlanıp, basılan haritada, 1832- 1896 yıllarında Anadolu’daki Ermeni nüfusu 1 milyon 200 bin olarak gösteriliyor. Dolayısıyla bu belge Anadolu’da 2.5 milyon Ermeni yaşadığını 1’inci Dünya Savaşı’nda bunlardan 1.5 milyonunun soykırıma uğradığı iddialarının yalan olduğunu ortaya çıkarıyor. Anadolu’daki Ermeni nüfusu o tarihlerde 1 milyon 200 bin ise geçen süreçte nüfusun 2- 3 katına çıkmış olması mümkün değil” dedi.

‘PAMUK’U PROTESTO EDİYORUM’
Yurtsever, sözde Ermeni soykırımına yönelik düşüncelerini ifade eden Yazar Orhan Pamuk’un da büyük bir yanılgı içine düştüğünü, özür dilemesi gerektiğini belirtti. Türk halkının ölüm- kalım savaşı verirken Fransız istihbaratının Ermenilerin soykırıma uğradığı şeklindeki gerçek dışı propagandasına Orhan Pamuk’un 85 yıl sonra alet olduğunu ileri süren Yurtsever, “Orhan Pamuk büyük yanılgı içine girmiştir. Büyük yanlış yapmıştır. Tarih adına sorgulanması ve özür dilemesi gerekir. Tarihin gerçeğine uzanmak için de belgelere ulaşmak ve görmek lazım. Bir tarihçi olarak belgelerden uzak görüşleri nedeniyle Orhan Pamuk’u protesto ediyorum” diye konuştu.