BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.423,24
HABER /  SAĞLIK

Soya kansere set çekiyor

Soya fasulyesi, prostat, meme ve pankreas kanseri tedavisinde umut veriyor.

Abone ol

Soya fasulyesi, prostat, meme ve pankreas kanseri tedavisinde umut veriyor. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda soyanın kanser tedavisindeki başarı oranını artırdığı ve tedaviye bağlı yan etkileri azalttığı kanıtlandı.

ABD Wayne State Üniversitesi Karmanos Kanser Enstitüsü’nde hayvanlar üzerinde yapılan testlerde soyanın kanser tedavisinde olumlu sonuç verdiği ortaya çıktı. Bunun üzerine insan üzerinde araştırmalar başlatıldı.

Karmanos Kanser Enstitüsü’nde toplam 140 prostat, meme ve pankreas kanseri hastaya ilaç ve ışın tedavisinin yanısıra her gün 200 miligram soyadan elde edilen isoflovan içeren hap verilmeye başlandı.

Çalışmalarını 31 yıldır ABD’de sürdüren Karmanos Enstitüsü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük, soyanın içindeki isoflovan adlı bitki kimyasalının kanser hücrelerinin yayılmasını önlediğinin kanıtlandığını söyledi.

Soyadan elde edile isoflovan, kanser tedavisine bağlı hafıza ve kemik erimesi sorunlarını da önlüyor. Ayrıca kanser hücrelerinin tedaviye direnç göstermesini sağlayan molekülü de bastırarak tedavi başarısını artırıyor.

Uzmanlar, Güneydoğu Asya ülkelerinde her gün düzenli soya tüketildiğine ve kanser oranın da çok düşük olduğuna dikkat çekiyor.