BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  GÜNCEL

Soruşturmanın Gül kararıyla ilgisi yok

Adalet Bakanlığı hakkında soruşturma başlatılan Sincan Hakimi Osman Kaçmaz hakkında açıklama yaptı...

Abone ol

Adalet Bakanlığı, Osman Kaçmaz hakkındaki başlatılan soruşturmanın Cumhurbaşkanı hakkında verilen karar ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan tespit işlemiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

"Adalet Bakanı bu inceleme ve soruşturmaları, Adalet müfettişleri veya hakkında soruşturma yapılacak olandan daha kıdemli hâkim veya savcılar aracılığı ile yaptırmaktadır" denilen açıklamada, şöyle dendi:

"Yapılan soruşturmalar sonucunda haklarında disiplin cezası uygulanması talep edilenlerin dosyaları gereğinin takdiri için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na tevdi edilmektedir. Haklarında kovuşturma talep edilenlerin dosyaları ise ilgili yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmektedir. 2009 yılı içinde 5 Kasım tarihine kadar, yeni 4.362 şikâyet dosyası gelmiş ve önceki yıldan devredilenlerle birlikte toplam 5.930 dosya işlem görmüştür. Bunlardan 3.785'i bitirilmiştir. Bu dosyalardan, 2.007'si hakkında şikâyetin işleme konulmaması, 1.569'u hakkında işlem yapılmasına yer olmadığı, 75'i hakkında evrakın işlemden kaldırılması, 208'i hakkında kovuşturma izni, 214 dosyada ise disiplin yönünden gereğinin tayin ve takdiri için evrakın Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sevk edilmesi, kararları verilmiştir. Görüldüğü gibi genel olarak hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında Bakanlığımıza yılda ortalama 5.000 kadar ihbar ve şikâyet gelmektedir. Tüm bu ihbar ve şikâyetler titizlikle incelenmekte, yeterli delil bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmaktadır. Bu işlemler, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'ndaki düzenlemeler ile Anayasa'nın 138. maddesinde yer alan yargı bağımsızlığı ilkeleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir."

 
Diğer hâkim ve savcılar hakkında olduğu gibi Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki soruşturmanın da bu kapsamda gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, adı geçenler hakkındaki soruşturmanın 15 Nisan 2008 ve 05 Eylül 2008 tarihli onaylara istinaden başlatıldığı ve 30 Ekim 2009 tarihli onayla disiplin cezası ve cezai yönden kovuşturma talebiyle sonuçlandırıldığı kaydedildi.

Ayrıca, her yıl çok sayıda hâkim ve savcı hakkında inceleme ve soruşturma yürütülmesine karşılık sadece adı geçen hâkim ve savcı hakkındaki soruşturmaların her aşamada ayrıntılarıyla birlikte medyaya yansıtılması dikkat çekmekte ve bu durum soruşturmayı etkileme çabası olarak değerlendirilmektedir.

Adalet Bakanlığı, Anayasa ve kanunlarla kendisine verilen inceleme ve soruşturma görevini, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yargı bağımsızlığı ilkesi çerçevesinde, yargı mensupları arasında hiçbir ayırım gözetmeksizin yerine getirmeye devam edecektir."