BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Son yağışlar çiftçiyi umutlandırdı

Anadolu'nun her yeri bereketli yağışlarla umutlandı. Çiftçi ekmeyi düşünmediği tarlaları bu sene ekecek.

Abone ol Hububat fiyatlarının düşük kalması ve toprakta yeterli nemin olmaması nedeniyle bu yıl ekim yapmayı düşünmeyen pek çok çiftçinin, son yağışlarla fikrini değiştirdiği belirtildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, yaptığını açıklamada, Meteorolojinin verilerine göre Eylül ayı uzun yıllar yağış ortalaması 10, ekim ayı uzun yıllar yağış ortalaması 30 kilogram olan Konya kent merkezine son 15 günde metre kareye 54 kilogram yağış düştüğünü söyledi.

Motuk, metre kareye yaklaşık 54 kilogram düşen son yağışların, mevsim normallerinin çok çok üzerinde gerçekleştiğini vurgulayarak, bu yağışların önümüzdeki sezon hububat rekoltesini doğrudan etkileyeceğini bildirdi.

Son yıllarda sürekli kuraklığın egemen olduğu ve istenen yağışların düşmediği Konya'da bu sürpriz yağışın, hububat ekim dönemi öncesi çiftçileri çok sevindirdiğini ifade eden Motuk, ''Hububat fiyatlarının düşük kalması ve toprakta yeterli nemin olmaması nedeniyle bu yıl ekim yapmayı düşünmeyen pek çok çiftçi, son yağışlarla fikrini değiştirdi'' dedi.

Çiftçideki bu fikir değişikliğinin tamamen maliyetlerle ilgili olduğunu dile getiren Motuk, şunları kaydetti:

''Tarlasına hububat ekmek isteyen çiftçi, toprağı, 'gönen' olarak adlandırılan, istenen nem düzeyine kavuşturmak için sulayacak, sonra sürecekti. Çünkü gerekli neme ulaşmadan sürülen tarlada 'kesek' denilen sertleşmeler oluşuyor. Bu kesekleri ufalamak için de parçalayıcılar kullanmak gerekiyor. Gerek tarlayı sürüm öncesi sulamak gerekse traktörle işleme maliyeti, ürün maliyetini içinden çıkılamaz duruma getireceği için pek çok kişi, bu yağışa kadar tarlasına hububat ekmekten vazgeçmişti. Şimdi ise yağışlar tarlada nemi istenen seviyeye getirdiği için, bu çiftçilerin çoğu tarlalarını ekmeye hazırlanıyor.''

Motuk, bu durumun, her yıl düşük rekolte sorunu yaşayan Türkiye için sevindirici olduğunu belirterek, ''Bizleri bereketli bir hububat sezonunun beklediğini şimdiden söyleyebiliriz. Bu yağışlar çiftçiye moral verdiği gibi, hasat dönemi öncesi çiftçinin beklentilerini artıracağı için piyasada da canlanma sağlayacaktır'' diye konuştu.