BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketine göre seçmenin 'Başkanlık' görüşü

2015 seçimlerine ilişkin son anket sonuçlarına göre seçmen başkanlık sistemine nasıl bakıyor? İşte cevabı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçimlerine 1 ay kala, Araştırma Açık Toplum Vakfı, Koç Üniversitesi ve Ohio State University School of Communication'ın (Ohio Üniversitesi İletişim Bölümü) destek verdiği "Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri Araştırması’nın sonuçları" açıklandı. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin başkanlık sistemiyle daha iyi yönetileceğini düşünenlerin oranı tüm seçmenler arasında yüzde 27’de, AK Partili seçmenler arasında da yüzde 43 olarak görülüyor.

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala, araştırma şirketlerinin yaptıkları anketler başta olmak üzere, seçim analizleri ve seçmen eğilimleri üzerine yapılan araştırmalara hız verildi. Son olarak geniş kapsamlı araştırmalardan biri olarak yayınlanan; 'Açık Toplum Vakfı, Koç Üniversitesi ve ABD Ohio Devlet Üniversitesi’nin desteğiyle Koç Üniversites İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun liderliğinde yapılan "Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri" başlıklı karşılaştırmalı seçmen eğilimleri araştırmasının sonuçları açıklandı.

AK PARTİ SEÇMENİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE NASIL BAKIYOR?

Araştırmada Türkiye için başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre daha iyi bir yönetim biçimi olduğunu düşünen seçmenlerin oranı yüzde 27 olarak saptandı. AK Parti seçmenleri arasında da başkanlık sistemini destekleyenlerin yüzde 43 düzeyinde olduğu ortaya çıktı.

ekran-resmi-2015-05-06-10.39.41.20150506110456.png

Prof. Çarkoğlu'nun gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladığı araştırma bulgularından diğer çarpıcı değerlendirmeler:

SORUNLARA EN İYİ ÇÖZÜM HANGİ PARTİDE

“Seçmenlerin Türkiye’nin en önemli sorunlarına en iyi çözümü hangi partinin getirebileceği konusundaki görüşleri konu başlıklarına göre farklılık gösterse de, genel olarak AK Parti muhalefet partilerinden daha yetkin görülmektedir. 2007 ve 2011 seçimleri ile bugünü karşılaştırdığımızda ise seçmenler CHP ve MHP’yi Türkiye’nin sorunlarını çözmede belirgin derecede daha yetkin görmektedirler.”

ekran-resmi-2015-05-06-10.39.58.png

SEÇMEN YENİ ANAYASA İÇİN NE DİYOR?

“Seçmenlerin yüzde 60’ı Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bu oran HDP’li seçmenler için yüzde 80 düzeyine kadar ulaştı. Seçmenlerin yaklaşık üçte ikisinin (yüzde 66) yeni anayasa için iktidar ve muhalefet partilerinin anlaşması gerektiğini düşündüğü belirlenen araştırmada, Meclis’te çoğunluğu olan partinin istediği düzenlemeyi yapabilmesini savunan seçmenlerin oranı ise sadece yüzde 18 olarak ifade edildi. Bu oranın AK Parti seçmenleri arasında da yüzde 31’e çıktığı kaydedildi.”