BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  POLİTİKA

Son referandum anketleri ne diyor Erdoğan'dan son dakika açıklama

Pakistan dönüşü uçakta gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan referandumuna ilişkin ciddi kararsız bir kesim olduğunu söyledi ve kritik uyarılarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklamalar art arda geldi. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 16 Nisan referandumuna ilişkin, "‘Hayır’ demek, eşittir çukur; ‘Hayır’ demek eşittir, o çukurların altında açılan şehirler demektir. Nitekim ben vatandaşımıza, ‘Böyle bir yanlışa düşmeyin’ diyorum. Ben hayır dersem, oyumun gideceği yer Kandil’dir." dedi.

Anket sonuçlarına da değinen Erdoğan, ciddi kararsız kesimin olduğunun altını çizdi ve ekledi:

"Anketler yapılıyor. Şu an benim değerlendirme yapmam erken olur. Ama olumlu olduğunu söyleyebilirim. Bu bilinç arttıkça, olumlu yaklaşım daha netleşecektir. Ciddi sayılabilecek kararsız bir kesim var. Henüz meseleyi tam kavramamış bir kesim. O da netleşecek, vatandaşlarımız istikametlerini belirleyecektir."

İşte Erdoğan'ın 16 Nisan referandumuna ilişkin verdiği önemli mesajlar;

"BEN HAYIR DERSEM OYUMUN GİDECEĞİ YER KANDİL'DİR"

Cumhurbaşkanı seçildiğim 10 Ağustos'ta 14 parti birleşti. Birleşerek bir aday çıkardılar. Bu birleşme ne getirdi malum, yüzde 36 getirdi. O kadar. Biz de yüzde 52 aldık. Şimdi bazı dostlar şunu söylüyor. Şu parti bu parti birleşti bu konuşulmasa diyorlar.

KİMLER 'EVET' KİMLER 'HAYIR' DİYOR VATANDAŞ BİLMELİ

Mesela Kandil, ‘Oylarımız hayır’dır, hayır verin’ diyor. Bunu bir kenara koyamayız. Bunu masaya yatırmak gerekir. Bir defa şunu bileceğiz: Kişi sevdikleriyle beraberdir. Terör örgütü, bugüne kadar bu ülkede 35 bin insanın canına kıydı. Böyle bir örgüt bu halk oylamasında eğer ‘hayır’ diyorsa, o zaman bizim de vatandaşlarımızı bilgilendirmemiz lazım. Buna kimler hayır diyor, kimler evet diyor, vatandaşımız bilmeli.

Nitekim ben vatandaşımıza, ‘Böyle bir yanlışa düşmeyin’ diyorum. Ben hayır dersem, oyumun gideceği yer Kandil’dir. Hayır dersem bu ülkede gideceğimiz yer istikrarsızlıktır. Hayır dersem, benim oyumun gideceği yer, güven ortamının ortadan kaybolmasıdır.

‘Hayır’ demek, eşittir çukur; ‘Hayır’ demek eşittir, o çukurların altında açılan şehirler demektir. Son Mardin operasyonlarında güvenlik teşkilatımızın girdiği evlerin altında açılmış tüneller ve şehirler bulundu; 1500 kişi orada barınabilir diyorlar. ‘Hayır’ dersen oyun oraya gidiyor. Bunları vatandaşa anlatmayacak mıyız? Bunu halkımızın bilmesi lazım. Yaptığımız budur.

"CİDDİ SAYILABİLECEK KARARSIZ KESİM VAR"

Anketler yapılıyor. Şu an benim değerlendirme yapmam erken olur. Ama olumlu olduğunu söyleyebilirim. Bu bilinç arttıkça, olumlu yaklaşım daha netleşecektir. Ciddi sayılabilecek kararsız bir kesim var. Henüz meseleyi tam kavramamış bir kesim. O da netleşecek, vatandaşlarımız istikametlerini belirleyecektir.

Kararsız seçmenlerin AK Parti ve muhafazakarlardan oluştuğu söyleniyor. Başörtülü bir öğrenciye saldırı olmuştu, CHP onları ziyaret etti, referandum konusunda itiraz için Anayasa Mahkemesi’ne gitmediler. En son merhum Necmettin Erbakan ile ilgili anma toplantısına katıldılar. AKP, değil AK Parti demeye özen gösteriyorlar.

"SİSTEM SAĞLAM OLMALI"

Eğer sistemleri fanilere bağlarsak, o ülkenin bekaası zaten söz konusu değildir. Devletin geleceği, iyi oturtulmuş bir sistem üzerinden konuşulmalıdır. Bizler faniyiz, bugün varız yarın yokuz. Temeli sağlam bir sistem kurar, bunu oturtursak, bu sayede nice Tayyip Erdoğan’lar, nice başarılı yöneticiler çıkar. Sağlam bir sistemle, geleceğe daha kararlı şekilde yürürüz. Biz faniler için, ölüm mukadderdir. Allah’ın takdirinden başka bir şey olmaz. Hiç kimsenin garantisi yok. Onun için diyoruz ki, sistem, sistem, sistem! Biz sistemi sağlam yapalım. İdareciye yön versin. Siz sistemi iyi kurarsınız kişiyi alır başarıya götür. Diyoruz ki sistemi en güzel şekilde yapıp yöneticilere teslim edelim.

Münbiç kararı ne? YPG'yi zıplatan Erdoğan açıklaması

Hürriyet'in 'Karargah Rahatsız' haberine Erdoğan'dan yeni açıklama