BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  GÜNCEL

Somali'de ilk kadın dışişleri bakanı

Fauzia Yusuf Haji Adan, Somali'nin yeni hükümetinde ülkenin ilk kadın dışişleri bakanı olarak atandı.

Abone ol

Somali'nin yeni başbakanı Abdi Farah Shirdon, ülkenin ilk kadın dışişleri bakanını atadı.

Fauzia Yusuf Haji Adan, küçülen kabineye dâhil edilen 10 yeni siyasetçiden biri.

Adan, kabineye girmesini hem ülkesi hem de Somalili kadınlar için "tarihi" olarak niteledi.

Muhabirler ise, bazı kabilelerin doğru oranda temsil edilmediklerini hissetmesinden dolayı Shirdon'un seçimlerinin meclisten geçmesinin zor olabileceğini söylüyor.

Geçmişte işadamı olan Shirdon, milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Hassan Şeyh Mahmud'un seçimini onaylanmasının ardından başbakanlık koltuğuna bu ay oturdu.

Mahmud'u Eylül ayında ülkenin başına getiren seçimler, başkent Mogadişu'da 42 yıldan sonra yapılan ilk adil seçim olarak görülüyor.

Somali'de son 20 yıldır etkili bir merkezi otorite bulunmamakta. 1991 yılında Cumhurbaşkanı Siad Barre'nin görevinden uzaklaştırılmasının ardından kabileler, İslami militanlar ve Somali'nin komşuları ülkede kontrolü ele geçirmeye çalıştı.

Zorluklar

Başbakan yaptığı açıklamada "Uzun süren tartışma ve danışmaların ardından 10 kişiden oluşan kabinemi belirledim. Bakanların arasında Somali tarihinin ilk kadın dışişleri bakanı da bulunmakta." dedi.

AFP haber ajansı Dışişleri Bakanı Adan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Somaliland bölgesinden geldiğini, ve uzun süre İngiltere'de yaşadığını aktarıyor.

Adan "Dışişleri Bakanı olarak atanmam Somali ve Somalili kadınlar bakımından tarihi bir gelişme. Bu, ülkemizin siyasi durumunda yeni bir sayfa açacak; bizleri başarı ve refaha götürecektir." dedi.

Somali'nin Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen yeni liderlerini bekleyen en büyük zorluklardan biri, el Kaide'yle hizalanan İslamcı el Şebab grubu.

Belli önemli şehirlerden uzaklaştırılmalarına rağmen militanlar hâlâ Somali'nin güneyi ve içinin büyük bölümlerini kontrolü altında tutuyor.

Afrika Birliği ve hükümet yanlısı askerler tarafından geçen sene başkent Mogadişu'dan uzaklaştırılmalarından bu yana el Şabab grubu bir dizi intihar eylemi düzenledi.