BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.499,99
HABER /  GÜNCEL

Somali'de beş ayda destan yazdık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Tunus'ta gerçekleşecek toplantıya Esad Rejimi gelmeyecek" dedi

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Tunus'ta gerçekleşecek toplantıya Esad Rejimi gelmeyecek. Bu onun rejimini kabul etmek demek olur. Bu toplantıda Esad rejiminin yol açtığı katliamlar konuşulacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra'da gerçekleşen Somali Konferansı'nın ardından basın açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Somali'de 5 ayda destan yazdık ve bunu konferansta her lider tek tek takdir etti" ifadesinde bulundu. Davutoğlu, Somali' ye verilen sözlerin tutulduğunu ve çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Suriye'ye karşı artan uluslararası tepkiye de değinen Davutoğlu Tunus'ta gerçekleşecek toplantının bu anlamda önem taşıdığını ve Suriye Muhalefetinin taleplerini bu anlamda değerlendireceklerini ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Somali konusunda lider bir role sahip olduğunu ve bu nedenle İngiltere Başbakanı Cameron'un konferansı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşbaşkanlığı yürütme talebinde bulunduğunu ancak Başbakanın sağlık nedenleri ile katılamadığını ifade etti. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Somali'nin sorunlarını uluslararası arenaya taşıyan bir adım attığını ve beş ay önce yapılan ziyaretle Somali'de kısa sürede bir destan yazıldığını ifade etti.

Gerçekleşen toplantının 3 ana konuya değindiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, bunların insani yardım, ekonomik yatırım, kamusal düzenleme, siyasal düzenleme olduğunu toplantıda dile getirdiklerini açıkladı. 5 ay içerisinde Türkiye'nin çok büyük bir adım attığını açıklayan Davutoğlu, bunların havaalanından, ulaşım sistemi iyileştirilmelerine, hastanelere ve ülkede ilk Büyükelçilik binasına kadar dayandığını belirtti.
Davutoğlu, gelen sorular üzerine, "Somali'ye asker gönderilmeyecek, böyle bir ifade kullanmadım. Amison bu konuda faaliyet gösteriyor. Bu konuda Amison, Afrika Birliği'ni yalnız bırakmamalı dedim; asker gönderelim demedim" ifadelerine yer verdi.

ESAD REJİMİ TUNUS'TAKİ TOPLANTIYA DAVET EDİLEMEZDİ

Bakan Davutoğlu, bir soru üzerine, "Tunus'ta gerçekleşecek toplantıya Esad Rejimi gelmeyecek. Bu onun rejimini kabul etmek demek olur. Bu toplantıda Esad rejiminin yol açtığı katliamlar konuşulacak. Biz Şam'a gittik, Başbakan gitti. Eğer bizleri dinleyecek olsa Şam'da dinlerdi. Toplantıya Suriye Ulusal Konseyi davetli" ifadelerine yer verdi.

Uluslararası toplumun insani yardım ulaştırmak amacıyla Türkiye'den yardım alması konusu hakkında gelen bir soruya Bakan Davutoğlu, "İnsani yardım konusunda elimizden geleni yapar, hiç bir şeyi esirgemeyiz. Biz yemeğimizi yerken yan komşumuzda Suriyelilerin aç kalmasını izleyemeyiz. Bu konuda Türkiye elinden geleni yapar" açıklamasında bulundu.

Suriye direnişçilerinin silahlandırılmayı talep etmesi talebi hakkında gelen bir soruya da Davutoğlu, "Suriye muhalefetini dinleyeceğiz ve talepleri konusunda onlara şunu isteyemezsiniz gibi bir şey demiyoruz. Dinleyeceğiz, yarınki toplantının amacı bu ve Arap Ligi planına dönüşü güdüyor" yanıtını verdi.