BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,04
ALTIN 2.493,20
HABER /  DÜNYA

180 milyar dolarlık projeler

Ortadoğu ülkelerinde değeri 180 milyar dolara ulaşan yeni enerji, su ve elektrik projesinin devam ettiği ya da planlandığı bildirildi.

Abone ol

Ortadoğu ülkelerinde değeri 180 milyar dolara ulaşan yeni enerji, su ve elektrik projesinin devam ettiği ya da planlandığı bildirildi. Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri 34.2 milyar dolarlık 20 proje ile en aktif piyasalardan birisi olarak görülüyor. Başkent Abu Dabi'de planlanan nükleer enerji santralinin maliyeti 20 milyar doları buluyor.

Dubai merkezli Ventures adlı araştırma şirketinin raporuna göre yatırımlarda aslan payı Ortadoğu'nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan'a ait. İnşaatına 2013'te başlanacak Kral Abdullah Atomik ve Yenilenebilir Enerji Şehri'nin maliyeti 100 milyar dolar olarak ifade edilirken krallıktaki diğer 15 projeye 9 milyar dolar harcanması öngörülüyor.

Doğal gaz zengini Katar, önümüzdeki üç yıl içerisinde 4.8 milyar dolara en az sekiz enerji ve su tesisi inşa edecek. Bunların arasında 3 milyar dolarlık Qatar D Tesisi eneri projesi de sayılıyor.

Bahreyn'de devam eden dört projenin maliyeti 4.2 milyar dolar. Kuveyt'teki 17 projenin değeri 4 milyar dolar olarak tahmin edilirken Umman hükümeti de 13 yeni enerji ve su projesi için 2.9 milyar dolarlık bütçe ayırmış durumda.

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nde artan nüfus nedeniyle enerjiye olan talebin de yılda yüzde 8 ile 10 artış göstermesi bekleniyor. Dünya Enerji Konseyi verilerine göre Körfez ülkelerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca artan talebe karşılık verebilmesi için 100 GW ek enerjiye ihtiyacı bulunuyor. Enerji sektörüne 50 milyar dolarlık, su arıtım tesislerine de 20 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.