BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.422,48
HABER /  DÜNYA

Somali politikamız değişmeyecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilen bombalı terör saldırısıyla ilgili "Somali’ye yönelik politikamızda...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Büyükelçiliği’ne gerçekleştirilen bombalı terör saldırısıyla ilgili "Somali’ye yönelik politikamızda hiçbir değişiklik olmayacaktır’’ dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali’deki Türk Büyükelçiliği’ne gerçekleştiren bombalı saldırıda yaralanan polisleri ziyaret etti. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen Davutoğlu, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"SOMALİ POLİTİKAMIZDA HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAKTIR’’
Davutoğlu, Büyükelçiliğe yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından Türkiye’nin Somali’ye yönelik politikasında hiçbir değişiklik olmayacağını belirterek, "Afrika stratejimizin bir temel giriş kapısı olarak Somali’ye yönelik politikamızda, kardeşlik duygularımızda hiçbir değişiklik olmayacaktır. Her zaman Somali’deki kardeşlerimizin yanında olacağız. Başlattığımız işi yarım bırakmayacağımız. Bu başlattığımız iş hem insani yardımlar anlamında hem de Afrika’ya dönük stratejimiz anlamında hedefine ulaşacaktır. Bizi yıldırmak isteyenler göreceklerdir ki bu milleti yıldırmak, bu milleti çıktığı bir yoldan alıkoymak mümkün değildir. İnşallah Somali’de yine insani yardımlara devam edeceğiz. Ama bundan sonra çok daha fazla tedbirler alacağız" dedi.

"BÜYÜK BİR ÇABA SARF ETTİK’’
Davutoğlu, Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’ne terör saldırısı gerçekleştiğini ve bu saldırıda 1 polisin şehit olduğunu, 4 polisin de yaralandığını hatırlattı. Olaydan 5 dakika sonda haberdar olduklarını ve hemen büyükelçilikle temasa geçildiğini anlatan Davutoğlu, "Durum hakkında bilgi sahibi olduk. Sayın Başbakanımızla da bir istişare yaptık ve onun talimatını aldıktan sonra süratle ambulans uçaklarımızı harekete geçirdik. Tam bir seferberlik halinde güvenlik görevlilerimizin ülkemize getirilmesi için büyük bir çaba sarf edildi" diye konuştu.

"YENİ BİR BÜYÜKELÇİLİK BİNASI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI’’
Mogadişu’da yeni bir büyükelçilik binasının çalışmalarına başlandığını bildiren Davutoğlu, "İnşallah daha da korunaklı bir şekilde bu binalarımızı yapmaya kararlıyız. Her halükarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu temsil görevini kalplere şayan bir şekilde yerine getirme kudretine sahiptir" dedi.

’’TÜRKİYE, KUDRETİNE, ŞEFKATİNE GÜVENEN KARDEŞLERİNİN YANINDA OLMUŞTUR’’
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin son dönemlerde dünyanın her yerinde olduğu gibi Somali’de de Türkiye Cumhuriyeti’nin kudretine, şefkatine güvenen kardeşlerinin yanında olmuştur" diyen Davutoğlu, "Son 2 yıl içinde devletimiz ve milletimiz efsanevi bir başarı gerçekleştirmiştir. Hem 2 sene önce sayın Başbakanımızın ziyareti sonrasında verilen bütün sözler ve taahhütler yerine getirilmiştir hem de şanlı bayrağımız Mogadişu’da tek büyükelçilik binası olan büyükelçiliğimizde o günden bugüne dalgalanmıştır. Aziz milletimizin yardımlarıyla 200 milyon doları aşkın bir kapsam yardım paketiyle Mogadişu’yu ayağa kaldırılmıştır. Eğer bugün Somali’de Mogadişu’da hayat belli ölçülerde normale dönmüş, siyasal süreç işlemeye başlamış ve Somali halkı 16. yüzyıldan beri Türkiye’ye hep büyük bir ihtimamla, özlemle bakan kardeş Somali halkının normalleşmeye başlamıştır. Bunlar gerçekleşmişse Türkiye’nin katkılarının büyük bir payı var" ifadelerini kullandı.

’’TÜRKİYE, SOMALİ’YE İNSANİ DEĞERLİ ADINA GİTTİ’’
Türkiye’nin Somali’ye insani değerler adına gittiğini vurgulayan Bakan Davutoğlu, "Oradaki tarihi dostluğu daha da pekiştirecek bir şekilde bütün kurumlarımızla büyük fedakarlıklar içinde çaba sarf ettik. Uluslararası alanda da olağanüstü ilgi gören, takdir toplayan büyük bir efsanevi bir başarıdır, bunu ifade etmek isterim. Bu başarıda bütün kurumlarımızın payı var. Ama orada büyükelçiliğimizi koruyan, şanlı bayrağımızı koruyan, orada çalışan sivil toplum kuruluşlarımızı koruyan güvenlik güçlerimizin katkısı burada en temel katkılardandır ve onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bütün milletimizin adına, bütün dışişleri camiası mensupları adına, hükümetimiz adına gerek şehidimiz Sinan Yılmaz’ın ailesine gerek gazilerimizin ailelerine ve bütün teşkilatımıza bir kez daha teşekkürü bir borç biliyorum" şeklinde konuştu.

BAKAN DAVUTOĞLU, KASIM AYINDA SOMALİ’YE ZİYARET EDECEK
Kasım ayında Somali’ye ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Orada güvenlik güçlerimizin ne kadar profesyonelce ama aynı zamanda ne kadar amatör bir ruhla Somali’de çalıştıklarına bizzat şahit olmuş ve kendileriyle iftihar etmiştim. Bir devlet etkisini dünyaya yayarken bütün kurumlarıyla yayar. Burada da emniyet güçlerimizin ne kadar etkin bir şekilde görevini yaptığına bir kez daha şahit oluyoruz. Benzer durumlarda çok daha fazla zayiat verilebilirdi. Aylardır olabilecek olağanüstü durumlarla ilgili ek tedbirler almıştık, takviye etmiştik. Bunun neticesinde çok kapsamlı bir saldırıya rağmen elhamdülillah güvenlik güçlerimiz son derece başarılı bir şekilde tepki verdiler ve karşı koydular."
(İHA)