BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.494,06
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Mısır'a ilk yaptırım

Türkiye, ulaşım, eğitim ve sağlıkta Mısır'la yaptığı 27 anlaşmadan bazılarını askıya aldı

Abone ol

Mısır'daki katliam Türkiye'yi de ayağa kaldırdı. Ordunun, darbe karşıtı göstericilere ateş açarak 200 kişinin ölümüne neden olduğu Mısır'a Türkiye'den ilk yaptırım geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı Mısır ziyaretinde imzalanan 27 anlaşmadan bazıları askıya alındı. Askıya alınan anlaşmalar arasında ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarında kritik işbirliği öngören protokoller de bulunuyor. Türkiye'nin ürettiği insansız hava aracı ANKA'nın satışı da şimdilik donduruldu. Türkiye ile Mısır arasında İskenderun ve Port-Said hattından gerçekleştirilen deniz seferlerine de son verildi.

Başbakan Erdoğan TÜMSİAD'ın düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada Mısır'da yaşananlara sessiz kalmayacaklarını açıklamıştı. Batı'nın Mısır'da olanlara sessiz kalmasını da eleştiren Erdoğan "Bu katliama sessiz kalan, bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olamayacağız. Biz Türkiye'yiz, haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip, dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Herkes sussa bile biz susmayacağız. Mısır'da demokrasi, milli irade katledilmiştir. Bunu bütün dünyaya duyuracağız" demişti. Türkiye'nin milli imkânlarla ürettiği insansız hava aracının ilk yabancı müşterisi de Mısır olmuştu.

Dünyanın en gelişmiş hava araçlarından biri olan ANKA'dan Mısır 10 adet almak istiyordu. Önceki gün gerçekleşen katliamın ardından Türkiye, ANKA satışını da askıya aldı. İki ülke arasında yapılacak askeri tatbikatlar da donduruldu. 4 Temmuz'da Saraybosna'dan Kahire Büyükelçiliği'ne atanan Büyükelçi Ahmet Yıldız'ın da henüz Mısır'a gitmediği öğrenildi.