BIST 10.248
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.394,98
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Soma'daki maden mahalle çatlattı!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ise, Soma’daki Darkale Madeninde çalışan işçilerin mücadelesine destek verdi.

Abone ol

Milletvekili Sakine Öz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Darkale Maden ocağının çevreye verdiği zararlar için acilen devreye girmesi talebiyle yeni sorular yöneltti, mahallelinin kalıcı konutlara taşınması gerektiğini savundu.

Sakine Öz’ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Maden, Mahalleye Zarar Saçıyor”

Manisa-Soma’da birçok iş cinayetiyle ve denetimlerde tespit edilen eksiklerle gündemimizde olan, faaliyetlerine geçtiğimiz aylarda son verilen Darkale Madeninde, işçilerimizin kıdem ve ihbar tazminatı ile birikmiş alacak sorunları devam ederken, madenin yıllar içinde çevreye ve insan sağlığına yaydığı olumsuz etkiler de sürmektedir.
Darkale Madenine yaklaşık 150 metre uzaklıktaki Samsacı Mahallemizde, maden çalışmaları yıllar içinde evlerin iç ve dış duvarlarında oturulmayacak ölçüde çatlaklar oluşturmuştur. Yer altından yükselen gaz kokuları evlerin içini de sarmakta ve sağlık açısından rahatsızlık verici düzeye varmaktadır. Dar gelirli mahalle sakinleri, çatlakları kendi olanaklarıyla sıvamalarına karşın, kısa sürede yeni çatlakların oluştuğunu, çatı ve bacalarda kaymalar bulunduğunu aktaran mahalle sakinleri, yetkili makamlara başvurmalarına karşın sonuç elde edemediklerini savunmaktadır.

"Evler ve Sokaklar Yamayla Kurtarılamaz"

Evlerine “oturulamaz” raporu verildiği halde kalıcı bir çözüme gidilmediğini, inceleme için gelen yetkililerin sadece mahallenin ara sokak zeminlerine koku ve çatlakları kapatma amacıyla beton döktürdüğünü ifade eden mahalle sakinleri, maddi olanakları olmadığı için başka bir yere taşınamadıklarını anlatmakta ve madenin açtığı bu zararlardan ötürü acilen bir toplu konuta yerleştirilmeyi talep etmektedir.
Bu sabıkalı maden ocağı, önce iş cinayetleriyle, şimdi de insan ve çevre sağlığımıza etkileriyle gündemde kalıyor… Şimdi Bakan Taner Yıldız’ı göreve çağırıyor ve diğer bakanlıklarla eşgüdüm halinde bu mahallemizin sorunlarına duyarlı olmaya davet ediyorum.

“Soma’nın Sorunu Bakanın Masasında”

Sakine Öz, Bakan Taner Yıldız’a, gaz kokuları ve duvar çatlakları sürerken acil çözüm talebiyle şu soruları soruyor:

Darkale Madeninin iş sağlığı ve işçi güvenliğinde doğurduğu hak kayıplarının yanında, çevre sakinlerinin sağlığında ve yaşam koşullarında yol açtığı zararların tazmini yönünde Uyar Madencilik firması ile yapılan görüşmeler hangi aşamadadır?

“Mahalleli, Kalıcı Konutlara Taşınmalı”

Maden firmasının, Darkale Madenini işletme sürecinde Samsacı Mahallesine verdiği zararlar üzerine bir inceleme başlatılmış mıdır; bu konuda hazırlanmış bir rapor var mıdır; Samsacı Mahallesinde “oturulamaz” raporu olan kaç adet ev vardır? Farklı bakanlıklar ve yerel yönetimlerle eşgüdüm halinde Samsacı Mahallesi sakinlerinin kalıcı konutlara yerleştirilmesine dair bir çalışmanız olacak mıdır?