BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.422,62
HABER /  GÜNCEL

Soma İmbat madeninde yangın çıktı!

Soma'da çok büyük bir maden yangın çıktı. Yangın yerine itfaiye ve ambulans sevk edildi.

Abone ol

Soma'da Eynez madenine yakın olan İmbat madeninin dışında büyük bir yangın çıktı. Gelen ilk bilgilere göre yangında can kaybı veya yaralanma yok.

SOMA YANGINI NASIL ÇIKTI?

Soma'daki maden faciasının yaşandığı ve 301 işçinin hayatına mal olan facianın birinci yıl dönümü üzerinden iki gün sonra çıkan yangının, madenin atölye ve lambahanesinde çıktığı belirtiliyor.

Hürriyet'in haberine göre, Soma İtfaiyesi bütün itfaiye ekiplerini olay yerine sevk etti. Olay yerine çok sayıda ambulans gönderildiği de bildiriliyor.

soma-maden-yangin.jpg

Yangının çıktığı İmbat madeninde üç gün önce bir işçi yaralanmıştı.

'YANMAZ DENEN MADDELER YANDI'

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Hürriyet'ten Banu Şen'e yaptığı yangınla ilgili açıklamada, yangının çıktığı tesislerdeki ‘yanmaz’ diye satın alınan maddelerin yandığını belirtti.

İşte Özel'in o açıklamaları:

"YANMAZ DENEN MADDELER YANDI"

"Haberi alır almaz açıklama yapmadım. Aileleri acısından doğru bilgi vermek gerektiğini düşündüm. Aldığım bilgilere göre işçilerin soyundukları, giyindikleri, kişisel eşyalarını bıraktıkları yer, malzeme deposu ve lambahanenin bulunduğu binada yangın çıkmış. Tam sebebi bilinmiyor. Kişisel malzemelerin, baret, çizme gibi yandığını, halen söndürülmeye çalışıldığını öğrendim. Dumanın madenin içine girme riski olduğundan işçileri tahliye kararı alındığı bilgisi de geldi. Çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi yönlendirildi. Ayrıca işçiler madendeki yöneticilerin basına bilgi verilmemesi için baskı yapıldığı, telefonlarındaki görüntülerin sildirildiği bilgisini de verdi. İşletmeciler Gökalp ve Arif bey ile görüştüm. Çatıdaki panellerin yandığı bilgisini verdiler ancak yanmaz, alev yürümez diye aldıkları malzemenin nasıl yandığını anlayamadıklarını şaşkınlığını yaşadıklarını ifade ettiler.

"SEÇİMLERİN ARDINDAN TÜRKİYE'NİN YAPMASI GEREKEN İLK İŞ..."

Bu da Türkiye'de tekrar bir tartışma konusunu gündeme getiriyor. Malzemelerin standardı, kalitesi konusunda. 'Yanmaz diye alıyorsun yanıyor. Nasıl iş anlamadım' dedi. Seçimlerin ardından Türkiye'nin yapması gereken ilk iş bir madencilik şurası toplanması. Gerçek anlamda bu işe emek vermiş kişiler, uzmanlar, üniversite hocaları, işverenleri buluşturulması. Kömür gerçeğinin masaya yatırılması gerekiyor. Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunun kapağı bile açılmamışken, uyarılar hala dikkate alınmamışken hep böyle haberlerle yüreğimiz ağzımıza gelecektir. Bunlar aslında küçük sinyaller. Uyarı olarak ele alınmalı. Madene duman gitmesi ihtimaliyle yeraltı tahliye ediliyorsa demek ki malzeme depolarının, soyunma odalarının yeri de tartışılmalı. Can kaybı olduğu için gelmiş geçmiş olsun demek değil,  uyarı olarak alalım. Fırsat olarak değerlendirelim. Alev yürümez diye alınan malzeme yandı. Bugün dışarıda oldu. Ya içeride olsa ne olacaktı."

MADEN- İŞ SENDİKASININ BAŞKANI KONUŞTU: YARALI VE CAN KAYBI YOK 

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Koğuş ve lambahanelerin olduğu bir bölümde yer üstünde yangın olduğunu öğrendik. Şirket sahibiyle görüştüm. Herkes Yangını söndürmeye Çalışıyor şu anda. Yaralı ve can kaybı yok. Buna şükrediyoruz. Bununla geçmiş olsun diyoruz" dedi.