BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  GÜNCEL

Soma için AK Parti'ye bir iyi bir de kötü haber!

AK Parti medyasındaki "Soma'dan yeni bir Gezi çıkartmak istiyorlar" iddialarını yorumlayan Ruşen Çakır çarpıcı bir Soma ve Gezi değerlendirmesi yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Soma'da yaşanan maden faciasından sonra hükümet cephesinde gündeme gelen "Gezici oyunu" ve "Soma'dan yeni bir Gezi çıkartmak istiyorlar" iddialarını yorumlayan Vatan si yazarı Ruşen Çakır çarpıcı bir Soma ve Gezi değerlendirmesi yaptı.

RUŞEN ÇAKIR'DAN AK PARTİ'YE BİR İYİ BİR DE KÖTÜ HABER!

Hükümete bir iyi bir de kötü haberi olan Çakır "Soma'dan Gezi çıkartmak isteyenlerden çok, Soma'dan Gezi çıkar mı diye korkanlar var. Boşuna korkuyorlar çünkü Soma’dan yeni bir Gezi çıkmaz." dedi. Ancak bir de kötü haberi olan Çakır "hükümet ve Başbakan yanlışlarında ısrar ederse Soma’dan, Gezi’den çok ama çok farklı, daha büyük ve daha etkili bir direniş çıkabilir." diye yazdı.

İşte Çakır'ın yazısındaki ilgili bölüm:

GEZİCİLER O KADAR SAF DEĞİL

Öncelikle Başbakan’ın dini telkinlerine itibar etmeyip, Soma faciasının sorumlularının hemen saptanıp en ağır bir şekilde cezalandırılmalarını talep edenlerin; bu olmadığı için tepkilerini yüksek sesle dile getirenlerin yeni bir Gezi tezgâhlamak istedikleri iddiasının pek bir inandırıcılığı yok. Kuşkusuz Soma ile ilgili gösterilerde Gezi’de yer almış birçok aktör bulunabilir ancak bunların büyük kısmının hiç de saf olmadıklarını, Gezi ve Soma arasında benzerlikten çok farklılık olduğunu kavrayacak kadar zeki olduklarını düşünüyorum.

GEZİ İLE SOMA'NIN ORTAK YANI İKTİDAR KİBRİ!

Coğrafya, sosyo-ekonomik ve kültürel koşullar, bunlara bağlı olarak yaşam tarzları, ama en önemlisi insanları protestoya sevk eden nedenler çok ama çok farklı. Az sayıdaki benzerliğin en önemlisiyse, siyasi iktidarın her iki olaydaki kibirli tutumu olsa gerek.

SOMA'DAN GEZİ ÇIKMAZ AMA DAHA BÜYÜK BİR DİRENİŞ ÇIKABİLİR

Velev ki “bağzı çapulcular” Soma’dan bir Gezi çıkartmak istemiş olsunlar, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bunun mümkün olmadığını herhâlde en iyi AKP’liler biliyordur. Peki o zaman neden Soma’dan Gezi çıkartılmak istendiğine dair onca yazı yazıldı, söz söylendi?
Öncelikle Gezi, 17 Aralık gibi kritik süreçlerde kayıtsız şartsız destek oldukları hükümetin Soma ile ilgili müdahalelerinden memnun olmayan kişileri yeniden kazanmak için Gezi’yi bir “umacı” olarak devreye sokmak istediklerini düşünebiliriz. Ama daha önemlisi, Gezi’den, orada ortaya çıkan ve kolay kolay yok olacağa benzemeyen direniş ruhundan korktukları için.
Toparlayacak olursak: Soma'dan Gezi çıkartmak isteyenlerden çok, Soma'dan Gezi çıkar mı diye korkanlar var. Boşuna korkuyorlar çünkü Soma’dan yeni bir Gezi çıkmaz. Ama hükümet ve Başbakan yanlışlarında ısrar ederse Soma’dan, Gezi’den çok ama çok farklı, daha büyük ve daha etkili bir direniş çıkabilir.