BIST 10.636
DOLAR 32,26
EURO 35,05
ALTIN 2.427,82
HABER /  POLİTİKA

Solun bir çınarı devrildi

Türkiye İşçi Partisi eski milletvekili, Prof. Dr. Sadun Aren, tedavi gördüğü Hastane'de yaşamını yitirdi

Abone ol

Türk sosyalist hareketinin ünlü isimlerinden Prof. Sadun Aren 86 yaşında hayata veda etti. Eski TİP milletvekili olan Sadun Aren, aynı zamanda ÖDP’nin onursal başkanıydı. Prof. Aren, ülkenin en çalkantılı dönemlerinde sol hareketin önemli temsilcilerindendi

Türkiye İşçi Partisi eski milletvekili, SBF eski öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Sadun Aren, tedavi gördüğü Bayındır Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Uzun süredir tedavi gören Prof. Dr. Sadun Aren’in cenazesi yarın toprağa verilecek. Prof. Dr. Aren için 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi milletvekili olarak görev yaptığı TBMM’de ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tören yapılacak. Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

1922 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Sadun Aren, Siyasal Bilgiler Okulu’nu bitirdikten sonra yine aynı okulda 1945 yılında asistan, 1950’de doçent oldu. Daha sonra İngiltere’ye gitti. 1958’de profesör olan Aren, Maliye Yüksekokulu’nda ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalıştı.

1960 sonrası gelişen sosyalist hareketin önemli simalarından olan Aren, Sosyalist Kültür Derneği ve Türkiye İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. 1965 yılında TİP’ten İstanbul milletvekili olan Sadun Aren, 12 Mart’ta tutuklandı ve 12 yıla mahkum oldu. 1974’te çıkan afla serbest kalan Aren DİSK’te görev aldı.

12 Eylül’de de tutuklandı

12 Eylül askeri yönetimi sırasında da tutuklanan Sadun Aren, 1990’larda kurulan Sosyalist Birlik Partisi’nin genel başkanı oldu. 82 yaşında ÖDP’den milletvekili adayı da olan Sadun Aren aynı zamanda bu partinin onursal başkanıydı.

Ülkenin idari ve iktisadi yapısı üzerine birçok araştırma yapan Prof. Dr. Sadun Aren, anılarını Puslu Camın Arkasından adlı kitabında yayınlamıştı. Prof. Aren’in yakın tarihin sol hareketini etkileyen eserlerinden bazıları şöyle: İstihdam, Para ve İktisadi Politika, Yatırım İndirimi ve İktisadi Politika, İktisada Başlangıç, 100 Soruda Ekonomi El Kitabı, 100 Soruda Para ve Para Politikası, Ekonomi Dersleri...

Baykal: Büyük bir değerdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye İşçi Partisi eski milletvekili, SBF eski öğretim üyesi, iktisatçı Prof. Dr. Sadun Aren’in vefatına üzüldüğünü söyledi. Aren’in Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki derslerini zaman zaman izlediğini belirten Baykal, “Sadun Hoca benim hocam olmadı. Derslerime girmedi. Ama onun anlattığı dersleri zaman zaman özel olarak izlerdim” dedi. Prof. Aren’in Kocatepe Camii’ndeki cenaze namazına katılacağını belirten Baykal, “Sadun Hoca’nın ailesine sabır diliyorum. Çok büyük bir değerdi. Hepimizin başı sağolsun” diye konuştu.