BIST 10.632
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.430,19
HABER /  GÜNCEL

Üniversiteli erkek iyi döver

10 bin 799 erkek üzerinde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar. Erkeklerin yüzde 32'si eşlerine şiddet uyguluyor...

Abone ol

10 bin 799 erkek üzerinde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar. Erkeklerin yüzde 32'si eşlerine şiddet uygularken, kadınların çocuklarını dövme oranı ise hayli ilginç.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç Dr. Nesrin Dilbaz, aile içinde güçlü olanların güçsüzlere şiddet uyguladığını belirterek, çocukken şiddet gören erkeklerin, yetişkinlik dönemlerinde de şiddet uyguladıklarını söyledi.

Aile içi şiddet konusunda sosyoekonomik durum ve eğitimin önemli olduğunu kaydeden Dilbaz, "Eğitimsiz ve ekonomik durumu zayıf erkekler şiddet uyguluyor. Ancak eğitimli erkeklerin şiddet davranışı eğilimi hiç de azımsanmayacak ölçüde" dedi.

5. Ulusal Anksiyete Kongresi Uludağ'da 5-9 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Final öncesi basın toplantısı düzenleyen Kongre Başkanı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, erkeğin sosya ekonomik durumunun aile içi şiddeti etkilediğini ifade ederek, "Ekonomik ve eğitim seviyesi düşük kadınlar, çocukluk döneminde şiddete maruz kalan kadın ve erkekler, çocuk sayısı fazla olan aileler, alkol kullanımı olan erkeklerin eşleri, daha önceden şiddete uğramış ve şimdi gebe olan kadınlar, aşırı derecede kıskanç ve paylaşımsız erkeklerin eşleri, düşük gelirli, işsizlik problemi olan ailelerde eşe yönelmiş şiddet daha sıklıkta görülmektedir. Şiddet davranışı eğilimi erkekler, orta ve düşük sosyo ekonomik ve eğitim düzeyi düşük olan erkeklerde şiddet davranışı eğilimi daha fazla olmasına karşın yüksek eğitimli erkeklerde de şiddet davranışı görülmesi azımsanmayacak ölçüdedir.

Çocukluğunda babası tarafından hem kendisine hem de annesine şiddet gösterilen ailelerde yetişen erkeklerde erişkinlikte şiddet davranışı fazladır. Aile araştırma kurumunun 10 bin 799 erkekle yaptığı çalışmada yüzde 32'sinin eşlerine şiddet uyguladıkları tespit edilmiştir. Çocukların babaları tarafından dövülme sıklığı yüzde 11 iken anneleri tarafından dövülme sıklığının yüzde 22 bulunduğu bu çalışmada aile içinde çocuklara anne tarafından daha fazla şiddet uygulanıyor olması çarpıcı bir sonuçtur" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE GENÇLERİN YÜZDE 29'U ŞİDDET UYGULUYOR, YÜZDE 18'İ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, gençlerin yüzde 29.3'ünün şiddet uyguladığının, yüzde 18.9'unun ise şiddete uğradığının saptandığını söyleyen Dilbaz, "Gençlerin yüzde 7.7'sinin çete üyesi ve yüzde 9'unun delici kesici alet taşıdığı bildirilmiştir. Madde kullanımıyla şiddet davranışını yakından ilişkisi olduğu göz önüne alındığında gençlerde madde kullanımı sıklığı da şiddet açısından önem kazanmaktadır. Kullanılan maddeler dürtüselliği arttırması, duygusal dalgalanma oluşturması, huzursuzluk davranış algı ve düşünce bozuklukları oluşturarak şiddete yol açmaktadır.

Ayrıca maddeyle ilişkili olarak içinde bulundukları alt kültüre bağlı şiddet olgusu da önemli bir problemdir. Sağlık Bakanlığı ve BM'nin birlikte yapmış oldukları çalışmada lise öğrencilerinin yüzde 4'ünün yaşamında en az bir kere uyuşturucu yada uçucu madde kullandığı ve yüzde 25'inin alkol kullandığı saptanmıştır.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre 2007 yılında İstanbul'da 7 bin 128 çocuk işlem görmüştür. Bunlardan 622'si yaralama, 549'u darp ve 258'i cinsel suçtur. Bu veriler suçların önemli kısmının şiddet ile ilgili olduğunu göstermektedir. Buradaki önemli veri de bu çocukların yüzde 88'inin aileleri ile yaşamakta olduğudur" şeklinde konuştu. Yarın bitecek kongrenin sonuç bildirgesi bir süre sonra açıklanacak.