BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  RAMAZAN

Şok! Türkiye Ramazan'a erken mi başladı?

Suudi Arabistan 'hilal görünmedi' deyip Ramazan'a başlamadı. Bugün onlar oruç tutmuyor. Peki Türkiye Ramazan'a erken mi başlamış oldu.

Abone ol

Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan ve Filistin'de ramazan 10 Temmuz çarşamba günü başlayacak.

Peki Türkiye niye bir gün erken oruca başladı? Hangisi doğru?

HİLAL GÖRÜNMEDİ

Suudi Arabistan "gökyüzünde hilalin görünmediği"ni ilan ederek Ramazan'ın 10 Temmuz çarşamba günü başlayacağını ilan etti.

ÜRDÜN, LÜBNAN VE FİLİSTİN DE UYACAK

Suudi Arabistan ile birlikte ortak hareket etme kararı alan Ürdün, Lübnan ve Filistin de Ramazan'ın 10 Temmuz'da başlayacağını açıkladı. Filistin'de alınan karar televizyonlarından duyuruldu.

HİLALİN GÖRÜNMESİ NE DEMEK?

Suudi Arabistan her yıl Türkiye'den farklı bir günde Ramazan'a başlıyor ve bayramı da farklı bir günde kutluyor.

Bunun sebebi Suudların 'hilali görmeden" orucu başlamamaları. Peki hilali görmek ne demektir?

İslam dini oruca başlamayı ve bayramı, hilalin doğmasına değil, hilalin görülmesine bağlamıştır. Hadis-i şerifte, (Hilali görünce oruç tutun, tekrar görünce orucu bırakın) denilmiştir.

TÜRKİYE'NİN Kİ Mİ DOĞRU SUUDİLERİN Kİ Mİ?

Geçtiğimiz yıllarda da Suudi Arabistan farklı Ramazan tarihi ile tartışma çıkarttı. Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce bu konuda Suudilere işbirliği yapmayı önermişlerdi. Hatta bunun için Suudi Arabistan'a gidip 'hilali birlikte gözleyelim" teklifi de yapmışlardı.

Bilinen Suudilerin hilali görme konusunda ABD hesaplamalarına olan saplantılı bağlılıkları. Suudi Arabistan Ramazan'ı belirlemede ABD'li denizcilerin hesaplamalarına göre hareket ediyor.