BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.461,30
HABER /  EKONOMİ

Şok indirime ilk tepkiler

Merkez Bankası'ndan böylesi bir indirim beklenmiyordu. Şok indirime ilk yorumlar hükümet üyelerinden geldi.

Abone ol Enflasyonda düşüşün süreceğini önğören Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 1.25 puan indirerek yüzde 15’e çekti. Borç verme faizi de yüzde 18.75’ten yüzde 17.50’ye çekildi. Şok indirim reel sektör gibi hükümet üyelerini de sevindirdi.

Devlet Bakanı Türşat Tüzmen: Dengeler için önemli

“Gönül isterdi ki nakit akış tablosunu çok daha canlı halde ihracat artışında kullandırabileceğimiz bir dönemi yaşamış olalım. Bazı şeylerin zamanlaması tam olduğunda güzel sonuç veriyor. Sonuçta herkes aynı noktada birleşiyor. Kimisi erken, kimisi geç. Ancak önemli olan herkesin bir süre sonra bu dönem eğrisini gayet güzel şekilde yaşaması. Bu Türkiye’de biraz maliyetli oluyor tabii. Ama bence sonuç önemli. Türkiye’de şu aşamada piyasaların biraz canlandırılması açısından dengelerin daha iyi hale getirilmesi açısından önemlidir.”

Çağlayan: Son derece olumlu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) kokteylinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Merkez Bankasının bugünkü faiz indirimini son derece olumlu bulduğunu söyledi.

“Daha yapılacak çok şey var” diyen Çağlayan, ABD’nin neredeyse sıfır sayılacak faiz indirimine gittiğini, nedeninin ise iç pazarı canlandırmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’de de temel önceliklerin gözden geçirilmesi ve iç piyasayı kuvvetlendirecek bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, “Türkiye gibi iç pazarın son derece dinamik, son derece doymamış, kuvvetli olduğu bir ülkede bu faizlerin düşmesi iç tüketimi sağlayacak ve kuvvetlendirecek” diye konuştu.