BIST 10.251
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.407,19
HABER /  SAĞLIK

Şok! Doğum kontrol hapları öldürüyor!

Bu araştırma bayanları korkuttu! İstatistik sonuçlarına göre doğum kontrol hapından her ay 2 kişi hayatını kaybediyor.

Abone ol

Geçtiğimiz gün basına açıklanan istatistik sonuçları içersinde her yıl 2500 bayanın doğum kontrol hapından tromboz hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.

TROMBOZ NASIL BİR HASTALIKTIR?

Kanın bir atardamar ya da toplardamar içinde, ya da bir organda pıhtılaşması. Pıhtıya ise trombus denir. Tromboz sözcüğü yanına koroner (kalp damarları), veya serebral (beyin damarları) gibi bir sıfat gelmeden yalnız olarak kullanılırsa, çevresel (kol, bacak gibi) organlardaki atar ya da toplardamarlardan birinde ya da bir kaçında, veya bu damarları besleyen daha büyük damar gruplarında olan tıkanmalar anlaşılır.

Çok sayıda tüketilen tanınmış doğum kontrol hapların sağlık açısından zararlı yan etkilerin bulunması doğum kontrol hapların ne kadar riskli olduğunu gösteriyor.

HER AY İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

İstatistik sonuçlarına göre doğum kontrol hapından Fransa’da her ay 2 kişi hayatını kaybediyor. İstenmeyen gebelikten korunmak için 4,27 milyon Fransız 2011 yılı içinde doğum kontrol hapını tercih etti.

Piyasada 1980’den buyana kullanılan doğum kontrol hapların sağlık açısından daha riskli olduğu ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı eski jenerasyona ait hapların reçeteden çıkarılmasını tavsiye etti. Piyasa’ya yeni çıkan bazı doğum kontrol haplarında aynı riski taşımasına rağmen tercih edilmesi istenmeyen hastalıkları beraberinde getiriyor. 

EN TANINMIŞ MARKALAR BİLE VAR!

Son yıllarda tromboz ve ölümlere neden olan doğum kontrol hapları içinde Yasmin, Yaz, Petibelle, Meliane gibi çok sayıda tanınmış ilaç markaları bulunuyor.

TEKRAR DENETLENMELİ UYARISI!

Jinekologlar tromboz hastalık riskin sadece doğum kontrol hapından kaynaklanmadığını hapı kullanan kişinin aşırı kilolu olması, hareketsizlik, yaşlılık, guatr hastalığı, sigara tüketimi ve genetik aile yapısından meydana geldiğini duyurdu. Avrupa İlaç Tıbbi Denetleme Ajansı (EMA) piyasada satışa sunulan eski ve yeni doğum kontrol hapların yeniden denetlenmesini talep etti.