BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

SoBig.F virüsü nasıl temizlenir?

SoBig.F, e-mail aracılığıyla hızla yayılan bir virüs.. İnfonet, internet kullanıcılarına bu virüsten kurtulmanın yollarını anlatıyor..

Abone ol

SoBig.F, e-mail aracılığıyla hızla yayılan bir virüs. Anti-virüs yazılımlar geliştiren Infonet, bilgisayar kullanıcılarına gönderdiği uyarıda solucan (worm) türü virüsün kendi SMTP motorunu ve bilgisayarlardaki .WAB .DBX .HTM .HTML .HLP .MHT .EML .TXT uzantılı dosyaları tarayarak bulduğu e-mail adreslerini kullandığını belirtti.

www.hurriyetim.com 'un haberine göre, Virüs, e-mail yollarken bulaştığı bilgisayardaki e-mail hesabı yerine, From (Kimden) alanını değiştirerek kendisini kendi SMTP motorunu kullanarak yayılıyor. Yollanan e-mailin From(Kimden) kısmında support@yahoo.com  ya da bulaştığı bilgisayarda tarayarak bulduğu herhangi bir e-mail adresi bulunuyor. Bu yüzden alıcılar ve anti-spam sistemleri yanılıp virüslü e-maili açabiliyor.
VİRÜSLÜ E-MAİL'LERİ NASIL TANIRIZ?
Virüsün yolladığı e-mail şu formatlardan herhangi birini kullanabiliyor:
-From: support@yahoo.com  
-From:kullaniciadi@domain.com
-From: tarama sonucu bulunmuş adres
Subject:
Re: Thank you!
Thank you!
Re: Details
Re: Re: My details
Re: Approved
Re: Your application
Re: Wicked screensaver
Re: That movie
Message body: See the attached file for details.
Please see the attached file for details
Attachment:
your_document.pif
document_all.pif
thank_you.pif
your_details.pif
details.pif
document_9446.pif
application.pif
wicked_scr.scr
movie0045.pif
Virüsün yayılma fonksiyonunun 10 Eylül 2003 tarihinde durduğu ve Windows 95, 98, ME, NT, 2000, ve XP üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
VİRÜS NASIL TEMİZLENİR?
Solucanın bulaştığı bilgisayarları otomatik olarak temizlemek için, anti-virüs yazılım geliştiren çeşitli şirketlerin web siteleri kullanılabilir.
http://www.trendmicro.com/download/tsc.asp  

http://www.sophos.com/support/disinfection/sobigf.html#6  
Uzmanlar virüsün manuel olarak da temizlenebileceğini ancak bunun zor bir işlem olduğunu belirtiyor. Bu yüzden de otomatik araçların kullanılmasını öneriyor.