BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,36
HABER /  GÜNCEL

Soba ve doğalgaz zehirlenmelerine dikkat

Yurtta etkili olan soğuk havada yakılan sobaların neden olabileceği karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlar uyarılıyor.

Abone ol

Soğuk havalarda bilgisizlik ve ihmal sonucu yakılan soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler büyük acılara neden oluyor. Her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiği karbonmonoksit zehirlenmelerinde ısınmak için yakılan sobalar birçok insanın ölümüne sebep oluyor.

Doğalgaz zehirlenmelerinin en çok yaşandığı illerden olan Bursa’da da uzmanlar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kentte karbonmonoksit zehirlenmelerinin en çok yaşandığı ilçelerden olan Yıldırım'da kaymakamlık vatandaşları özellikle soğuk günlerin hüküm sürdüğü bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada; facia gelmeden önce, anı ve sonrasında yapılacaklar anlatıldı. Doğalgaz tesisatı bulunan hiçbir yerde menfezlerin kapatılmaması uyarısında bulunulan açıklamada; şiddetli lodosta kombinin kapatılması istendi. Yakıt kullanılan her yerde karbonmonoksit dedektörü bulundurulması önerilirken, yatarken sobaların kesinlikle söndürülüp içindeki tüm kömür gibi malzemenin dışarı çıkarılması gerektiği belirtildi.

Normal günlerde de yapılması gerekenlerin yanında, olası zehirlenme anında da yapılacaklar vatandaşlara anlatıldı. Zehirlenme anında şansın vakit kaybetmeksizin temiz havaya çıkarılıp ambulans çağrılması gerektiği vurgulandı.