BIST 10.557
DOLAR 32,17
EURO 35,13
ALTIN 2.431,74
HABER /  GÜNCEL

Siyasete Uludere bombası düştü

Uludere'de 35 köylünün ölümüne neden olan hava bombardımanı siyasetin gündemine bomba gibi düştü.

Abone ol

İNTERNETHABER- Sınırda 35 sigara kaçakçısının yaşamını yitirmesine yol açan bombardıman için alınan istihbaratı sorgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümet derhal özür dilesin" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun sözlerine hükümet kanadından ilk yanıt ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi.

"Bu durumda ihmal ve kusur varsa bunlar ortaya çıkarılır. Hükümete yüklenmek doğru değil."

Uludere'de 35 köylünün ölümüne neden olan hava bombardımanı siyasetin gündemine bomba gibi düştü.

YABANCI İSTİHBARATÇILAR CİRİT ATIYOR

Ana muhalefet kanadındaki tepkilerin en büyük nedeni ise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'di.

"Hükümetin derhal özür dilemesi gerekiyor. Nereden aldınız bu istihbaratı? Nasıl olur da Türkiye bu şekilde Ortadoğu'da güçlü bir ülke haline gelir? Türkiye yabancı istihbaratçıların cirit attığı bir ülke haline geldi.

BAKAN NASIL GÖRMEZDEN GELİR?

Arama yapılacağını önceden bildiren bir bakan, nasıl olur da hala görmezden gelinir. Bir İçişleri Bakanı var, ayrı bir facia. Musolini, Hitler bile onun gibi düşünmemiştir. Bana çağdaş bir ülke gösterin, o ülkelerde bunu söyleyen bir bakan o koltukta kalabilir mi? Bir çağdaş ülke gösterin, bir Başbakan heykelin yıkılışına karar veriyor. Baskıcı olunursa, despot olunursa lider olunabilirmiş. O zaman gidelim bir mafya lideri bulalım en iyi Başbakan o olur. Siz niye AKP'ye benzemiyorsunuz? Bunu nasıl diyebilirsiniz. AKP'de demokrasi mi var, demokrasi anlayışı mı var? CHP yönetiminde bir İçişleri Bakanı böyle söylese yer yerinden oynardı. Bir bakan 'Arama yapılacak' diye önceden haber verseydi yer yerinden oynardı. Çağdaş normlarla ülkenin yönetilmesini istiyoruz. Ülke sağlıklı bir tartışma içinde yönetilsin."

YANIT ARINÇ'TAN

Uludere'deki olayı ve Kılıçdaroğlu'nun sözlerini değerlendiren Bülent Arınç, şunları söyledi:

"Terörist mi yoksa kaçakçı mı oldukları konusunda bir tartışma var. 35 kişinin hayatının kaybettiği bir olayın mutlaka soruşturulması gerekir. Biz olayın hem adli boyutunun incelenmesi hem de idari bir hata var mı onun incelenmesini, soruşturulmasını istiyoruz.

İÇİŞLERİ BAKANI'NIN SORUMLULUĞU NE?

Arınç, Kılıçdaroğlu'nin İçişleri Bakanı'yla ilgili sözlerine ise şöyle değerlendirdi:

"Bu sınırdışında yaşanan bir olay. Elbette bir bakanımızın sorumluluğundan bahsediliyorsa bunu muhalefet partileri dile getirebilir ve Meclis'teki denetim mekanizmalarını çalıştırabilir. Ama bildiğiniz gibi sınır dışında bir olay 35-40 kişiyi kapsayan bir olay. İnsansız hava araçlarıyla yer bildirilen, koordinat bildirilen bir olay ve Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar tarafından bir bombalama var. Bundan dolayı İçişleri Bakanı'nın sorumluluğu nedir? Bunu öne süren arkadaşlardan da bunu öğrenmek isteriz."

BDP'NİN YASI

Arınç, BDP'nin yas tutmasıyla ilgili ise şunları söyledi: 

"Ortada insani bir durum var. Ancak, bu olayı vesile ederek Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye sokacak bir duruma getirmemek lazım. Türkiye terörle mücadele ediyor. Bu durumda ihmal ve kusur var sa bunlar ortaya çıkabilir. Hükümete yüklenmek doğru değil. Meclis içerisindeki denetim mekanizmaları çalıştırılabilir."

KİMSE KASIT ARAMASIN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Uludere'de 35 köylünün yaşamını yitirmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Davutoğlu, "Bu olayda kimse kasıt aramasın" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Irak sınırındaki olayla ilgili olarak, "Tahkikat yapılacaktır. Sonucunda herkes üzerine düşen görevi yapar. Bu konuda hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

Irak sınırındaki olayla ilgili soru üzerine Bakan Davutoğlu, herkesin hissettiği bir acı ve hüzün bulunduğuna işaret ederek, "Hukuk devletinin gereği de olacaktır. Bu meseleyi herhangi bir istismar konusu yapmadan hepimizin ortak acısı, ortak meselesi olarak ele almak en doğru yol ve yöntemdir" diye konuştu.

Edirne'de bütün büyükelçilerin ve kendisinin olayı öğrendikleri andan itibaren hüzün ve ıstırap hissettiklerini ifade eden Davutoğlu, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Davutoğlu, Edirnelilerle kaynaşma atmosferindeyden bu olayı haber alınca büyük bir hüzün yaşadıklarını belirterek, "Orada kaybettiğimiz vatandaşlarımız bizim kardeşlerimizdir, onların acısını derinden hissediyorum ve ailelere başsağlığı, taziye diliyoruz" dedi.