BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,73
ALTIN 2.428,37
HABER /  GÜNCEL

Sivasta Pir Sultan anılıyor

Halk ozanı Pir Sultan Abdal, Sivas'ta anılıyor. Yoğun güvenlik önleminin alındığı etkinlikler yarın bitecek.

Abone ol

Halk ozanı Pir Sultan Abdal, Sivas'ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor. Pir Sultan Abdal'ın doğum yeri olan Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde bu yıl 17'incisi düzenlenen etkinlikler, ozanın anıtının bulunduğu tepede başladı.

Sivas Olayları'nda hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunduğu programda konuşan Yıldızeli Kaymakamı Fatih Geyim, bu yıl 17'incisi düzenlenen Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine katılmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Pir Sultan Abdal'ın Anadolu Türk tarihinin en büyük şahsiyetlerinden birisi, büyük bir şair olduğunu belirten Geyim, ''Onun öğretisini, hakkın yanında yer alan, bu uğurda canında vazgeçen ve yolundan dönmeyen bir inanç abidesidir'' dedi.

Pir Sultan Abdal'ın şiirlerini Türkçe söylediğini ve Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunduğunu anlatan Geyim, ''Türk milletinin nezdinde Hacı Bektaş, Mevlana, Yunus Emre ne ise Pir Sultan Abdal da o'dur. Türkçemiz, tarihimiz onun değerleriyle, inancıyla zenginleşmiştir'' diye konuştu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatarak, Türkiye Cumhuriyetini kurduğunu belirten Geyim, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti şeyhlerin, müritlerin, sınıfların, etnikçilerin, mezheplerin Cumhuriyeti değildir. Türkiye Cumhuriyeti, huzurunuzda onurla ifade ediyorum ki, laik, demokratik, hukukun temel ilkelerine bağlı bir cumhuriyettir. Hepimiz vatandaşlık bağı ile milletimize, devletimize bağlıyız. Hiçbir siyasi mülahazayla hareket edilemez. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bunun garantisidir.''

Geyim, gelecek yıllarda düzenlenecek şenliklerin Pir Sultan Abdal'ın adına yakışır şekilde barış, kardeşlik, dostluk içinde geçmesini diledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç ise, zorunlu din dersi ile Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını ve Madımak otelinin müzeye dönüştürülmesini istedi. Konuşmaların ardından Pir Sultan Abdal'ın anıtına çelenk sunuldu. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikler çerçevesinde Tolga Sağın da aralarında bulunduğu bazı ses sanatçıları ve mahalli halk ozanları sahne aldı. Semah gösterilerine de yer verilen etkinliklere katılan vatandaşlar, köy çevresinde piknik yaptı. Yoğun güvenlikleri altında gerçekleştirilen etkinlikler, yarın sona erecek.