BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.432,35
HABER /  DÜNYA

Sisi’ye kırmızı halı tepki çekti

Mısır’ın darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı El Sisi, Berlin’de Alman Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile bir araya geldi. Sisi protestolara neden olurken, bazı Alman siyasetçiler ve basın, kırmızı halıyla karşılanmasına tepki gösterdi.

Abone ol

2013 darbesiyle Mısır’da Müslüman Kardeşler destekli seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirdikten sonra seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin Almanya’da kırmızı halıyla karşılanması tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından karşılanan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşme yapan Abdülfettah es-Sisi’nin resmi kabul görmesi hem siyaset dünyasından hem de medyadan tepki çekti. 3 günlük resmi bir ziyaret için salı akşamı Almanya’ya gelen Sisi dün Almanya Cumhurbaşkanı Gauck tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue’nin kapısında karşıladı.

merkel.gif

Görüşme sürerken Sisi karşıtları, sarayın uzağında bir noktada, yanlıları ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gösteri yaptı. Ellerinde “İdam cezalarını durdurun” ve “Askeri darbeye hayır” yazan dövizler taşıyan Sisi karşıtları, “Çocuk katili Sisi” ve “Mursi reisimiz” diye slogan attı. Es-Sisi, Gauck ile yaptığı görüşmenin ardından Başbakan Angela Merkel’le bir araya geldi. Merkel, Sisi ile basın toplantısında, Mısır’ın Ortadoğu’da barışın sağlanmasında ve teröre karşı mücadelede stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Merkel, Mısır’da istikrarın güvence altına alınması ve ekonomisinin gelişmesinde Almanya’nın elinden geleni yapacağı sözü verdi.

Başbakan Merkel, Mısır’daki idam cezalarını da eleştirdi ve Almanya’nın idam cezasını reddettiğini söyledi.

SİSİ: MURSİ’YE ÖLÜM KARARI KESİN DEĞİL

Abdülfettah es-Sisi, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idam kararını da değerlendirdi. Davanın devam ettiğine işaret eden Sisi, “Bu konuda son söz söylenmemiştir” dedi. Hakkında idam cezası verilen Mursi ile ilgili nihai kararın önceki gün 16 Haziran’a ertelendiği açıklanmıştı. Kararın Almanya ziyareti sonrasına bırakıldığı iddia edilmişti.