BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,11
ALTIN 2.472,88
HABER /  MEDYA

Sırrı Süreyya'dan Fatih Portakal'a Öcalan tavsiyesi

FOX'ta Fatih Portakal'a konuk olan Sırrı Süreyya Önder, medyadaki terör ve teröristbaşı söylemini eleştirirken Portakal'la ilginç diyaloglar yaşadı.

Abone ol

Seçim taktiği olarak BDP’den istifa edip HDP’ye geçen Sırrı Süreyya Önder Fox Tv ekranlarıda Fatih Portakal’ın sunduğu ’Türkiye’nin Trendleri’ programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Programa Sırrı Süreyya ile Fatih Portakal arasındaki Öcalan diyalogları damga vurdu.

"TERÖRİST BAŞI SÖYLEMİNİ HEMEN BIRAKMALISIN"

Güneydoğu’da gençlerin dağa çıkmasında 80 yılında işlenmeye başlanan cinayetlerin etkili olduğunu savunan Önder, bundan sonra ölümlerin olmaması için bazı söylemlerin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Fatih Portakal’ın "Ben şimdi Öcalan’a terörist başı demem sizde ne uyandırıyor? Bu söylemi bırakmalı mıyım?" sorusuna Önder "Hem de hemen bırakmalısınız" şeklinde yanıt verdi. "Bu söylemi bir an önce bırakmalısınız. Üstelik dünya bunu çok önceden bıraktı. Siz BBC'de hiç 'IRA için terörist' dendiğini duydunuz mu?" diye soran Sırrı Süreyya BM'nin PKK için "savaşan örgüt" tanımını kullandığını hatırlattı.

BU KONUŞMANIZ NEDENİYLE BİLE HAPSE ALINABİLİRSİNİZ

"Ceza kanunundaki 'Terörle Mücadele' kanununa sizin dahi girmeniz an meselesi. Mesela bu konuşmanızdan bile, siz tellin havasıyla konuşuyorsunuz, bundan bile terör örgütü propagandası yapmaktan bir anda kendinizi terörist suçlamasıyla ceza evinde bulabilirsiniz. Bu ülkede terörist suçlamasına maruz kalmayan kimse kalmamıştır. Onun için 'Bu halk niçin silaha sarıldı' sorusuna cevap aramalıyız.Bu soruya objektif bir cevap bulduğumuzda bu tür tanımlamalardan kendimizi uzak tutarız."

BU İNSANLAR DURUP DURURKEN DAĞA ÇIKMADI

İkili arasındaki ’Öcalan’ diyaloğunda Portakal "Bu şehitlerden, bu ölenlerden sorumlu değil mi Abdullah Öcalan" şeklinde bir soru daha yöneltti. Sırrı Süreyya Önder, soruyu Kürt sorunu ve tarihsel gelişimine işaret ederek yanıtlarken "Öyle bir sorumluluk inşa edemezsiniz." dedi:

Öyle bir sorumluluk inşa edemezsiniz. Bunun için şuna bakmak lazım. Kürtler bu ülkede neden silaha sarıldı? Önce bunun cevabını vermelisiniz. Bu insanlar durup dururken dağa çıkmadı. Bu hareket 40 bin mensubunu kaybetmiştir.

"ÜÇ MİLYON OY ALAN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLABİLİR Mİ?"

Önder, BDP'nin aldığı 3 milyon oya vurgu yaparak böylesi geniş bir tabanının başındaki kişinin terörist başı olamayacağını kaydetti:

PKK'nın tabanı 3 milyon oy alan bir sayıya ulaşmıştır. Dünyanın neresinde 3 milyon insanın inandığı, arkasından yürüdüğü bir kişiye terörist başı denilmiştir. Sayın Öcalan, milyonlarca Kürt'e yön verebilmesi bakımından bir terör örgütü lideri değildir. Bir hareketin başındaki kişidir.

BENİM YEDİĞİM GAZ BOTAŞ'I KISKANDIRIR

Portakal, Gezi Parkı’yla ilgili Sırrı Süreyya Önder’e ilginç bir soru yöneltti. Önder’in eylemlerde şov yapıp yapmadığını merak eden Portakal ilginç bir yanıt aldı:

Böyle düşünenler varsa bu trajiktir, ben 2.5 yıldır BDP’de siyaset yapıyorum benim yediğim gaz BOTAŞ boru hattını kıskandırır. Benim önünde durduğum TOMA Gezi’dekiyle kıyaslanmayacak kadar çok.