BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Hiçbir Suriye toplantısı yok ki...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Hiçbir Suriye toplantısı yok ki, olmayacak ki, Türkiye mülteciler sorununu, insani konuyu gündeme getirme...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Hiçbir Suriye toplantısı yok ki, olmayacak ki, Türkiye mülteciler sorununu, insani konuyu gündeme getirmemiş olsun” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bulgar mevkidaşı Kristian Vigenin ile yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Bulgaristan arasında yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği’nin ihdas edildiğini ve 17 anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, iki ülke arasında yoğun istişarenin olduğunu söyledi.
Davutoğlu, ulaştırma, ticaret alanlarındaki atılacak adımları değerlendirdiklerini belirterek, sınır geçişleri konularını ele aldıklarını ifade etti.
Vigenin, iki ülke arasındaki ilişkilerin geniş ve kapsamlı olduğunu vurgulayarak ilişkilerdeki alt yapıyı geliştirmenin önemine değindi. Her iki ülkenin de birbiri için kapı görevi gördüğünü ifade eden Vigenin, Bulgaristan’ın Türkiye için Avrupa kapısı olduğunu belirtti. Vigenin, iki ülke arasındaki hükümetler arası toplantıyı 2014 yılının bahar döneminde gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
Suriyeli mültecilerin durumu ile ilgili de konuşmasında yer veren Davutoğlu, Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkelere gitmiş olan mültecilerin şanslı olduğunu söyleyerek, “Şam’ın varoşlarında, kimyasal saldırıya uğramış doğu Gota’da insanlar içecek su, yiyecek herhangi bir şey bulamadıkları için kedi, köpek etlerini fetva alarak buldukları her şeyi yiyerek ayakta kalmaya çalışıyorlar. Böyle bir krize Türkiye kadar sorumluca ve cömertçe yaklaşan ikinci bir devlet olmamıştır. Biz insani sorumluluğumuzu, ahlaki sorumluluğumuzun gereğinin yerine getiriyoruz” şeklinde konuştu.
Suriye dışında 2 milyon Suriyelinin bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, “Biz son derece etkin bir kabul politikasıyla kamplarımızı kurduk, mümkün olduğu kadar mülteci akınını insani şartlara uygun idare etmeye çalıştık” diye konuştu.
Davutoğlu, Londra konferans’ında, Cenevre 2 Konferansı’nın gündeminde mutlaka insani ve mülteciler sorunun olması gerektiğinin kararının alındığını belirterek, “Hiçbir Suriye toplantısı yok ki, olmayacak ki, Türkiye mülteciler sorununu, insani konuyu gündeme getirmemiş olsun. Hiçbir uluslararası platform olmayacak ki, Türkiye mülteciler konuyu, insani trajediyi Türkiye gündeme getirmesin. Bu bizim için ahlaki bir görevdir, tarihi bir görevdir, insanlık görevidir” dedi.
Konuk Bakan Vigenin de Suriyeli mülteciler konusuna değinerek, Suriye’de insanlık dramının yaşandığına dikkat çekerek, göçlere yönelik olarak belli bir kapasitelerinin olmadığını kaydetti.
Vigenin, “Avrupa Komisyonu’ndan mali destek istedik. Uluslar arası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları destek talep ettik. Avrupa Birliği’nden destek bekliyoruz. Bu destek gelse bile yeterli olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
(İHA)