BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.439,20
HABER /  GÜNCEL

Sırada Afrin var ondan sonra… Mehmet Acet yazdı

İdlib operasyonu tamamlandı, sırada Afrin var. Peki ya sonra ne olacak? Erdoğan'ın bu açıkamalarını bugünkü köşesinde analiz eden Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Fırat'ın doğusuna dikkat çekti.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin hakim olduğu Fırat'ın doğusuna operasyon olabileceğini yazdı.

Hükümete yakın gazetecilerden Mehmet Ecet, konuya ilişkin izlenimlerini ve görüşlerini aktardı. Erdoğan'ın önceki gün partisinin grup toplantısında "Şu anda Afrin konumuz var önümüzde. Bunların hepsi bizim için birer tehdittir ve biz ülkemiz için tehdit oluşturacak her alanda karlıyız. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. Buralardan taviz veremeyiz. Bir gece ansızın gelebiliriz, bir gece ansızın vurabiliriz" sözlerini köşesine taşıyan Acet, yazısını böyle tamamlıyor:

FIRAT’IN DOĞUSU NE OLACAK?
Türkiye’nin beka meselesinin ağırlıklı kısmını güney sınırlarının ötesi oluşturuyor dedik, Afrin’den başladık, yine Suriye’den bitirelim. Suriye bahsinde ‘beka sorunu’ dediğimiz şey, Fırat’ın Batı’sından ibaret değil. Şunu bilelim. ABD, PKK/YPG’yi asıl Fırat’ın doğusunda büyütüyor.

ROJAVA PROESİ
İleriye dönük şöyle bir hesap yapıldığını ve bu tehlikeli hesap konusunda her daim uyanık olmak gerektiğini not edelim: ABD ve PKK, Fırat’ın doğusunu, Türkiye’nin güneydoğusunun simetrisi olarak görüyor. Rojava projesini imkan ve fırsat bulunduğu anda Türkiye topraklarına taşıma projesi, karanlık odalarda canlı bir senaryo olarak tutuluyor.

Bunu ilk denemesi, 2015 yazında hendek terörüyle devreye sokulmuş, Hükümetin sağlam duruşu, kamu otoritesinin kurumsallığı ve Kürtlerin PKK’ya dirsek göstermesi sayesinde püskürtülmüştü.

Ancak bu projenin, hepten bittiğini söylemek mümkün değil. Bunun için yeni ‘elverişli şartlar’ kollanıyor. Elverişli şartlar, Türkiye’nin siyasi istikrarsızlığa sürüklenmesi ya da Erdoğan doktrininden vaz geçilmesi ile mümkün olabilir. Bu nedenle, Afrin’de yetmez dedikten sonra Fırat’ın Doğu’sunda da ‘Kuşak Projesine’ izin verilmeyeceğinin gösterilmesi önem taşıyor.

İçinden geçtiğimiz şartlarda, herkesin haritalar üzerinde çalıştığı bir dönemde, Ankara’nın da “haritalı ajanda’ ile çalışması, memleketin selameti için büyük önem taşıyor."