BIST 10.319
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.452,53
HABER /  GÜNCEL

Şimşekten medyada ağır eleştiri

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kriz nedeniyle yapılan haberleri yaygara olarak nitelendirdi. İşte Şimşek'in ekonomi değerlendirmesi.

Abone ol

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Küresel kriz nedeniyle bazı televizyon kanallarında ne yaygaralar koparılıyor. Sadece bu memlekette bir sorun varmış gibi gösteriliyor. Bu krizden biz sorumlu değiliz. Bu kriz, dünyanın krizi ve son 100 yılda görülmemiş kadar büyük bir kriz. Türkiye çok büyük bir direnç gösteriyor'' dedi.

Bakan Şimşek, Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, AK Parti hükümetinin bir zihniyet değişimiyle önemli başarı ortaya koyduğunu söyledi. Yaşanan değişimi örnekle açıklayan Şimşek, ''Biz iktidara geldiğimizde Türk Hava Yolları (THY) tekeldi, yani tek firmaydı. Türkiye'de sadece THY'ye izin vardı. Biz geldik, bu sektörü rekabete açtık. Geçen sene bizim vatandaşımız petrol fiyatları 5 kat artmış olmasına rağmen 2002'den daha ucuza uçtu. Daha çok vatandaşımız uçtu. Yani artık sadece zenginlerin uçabildiği bir Türkiye değil, herkesin uçabildiği bir Türkiye... Bu sektör büyüdü ikiye katlandı ve THY, Avrupa'nın en büyük havayolları arasına girdi'' dedi.

Şimşek, ''takım ruhu'' ile hareket ettiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Arkadaşlar bunun için iyi takım lazım. Bunun için iyi lider lazım. Bunun için takım ruhuyla çalışmak lazım. Biz bunları başardık.

AK Parti'nin eli nereye değdiyse yerel bazda çok büyük bir değişim ve dönüşüm var. Şehirlerin çehresi değişiyor. Vatandaşımızın her türlü ihtiyacına koşuluyor. Koşmaya da devam edeceğiz. Onun için siz bunu lütfen alın, çalışın, ikna olduysanız bize yardımcı olun. Çünkü bu seçim önemli bir seçimdir. Seçimi hafife almayalım. Mutlaka ülkemizi daha iyi bir noktaya götüreceksek, komşularımızla barış içinde yaşayacaksak, daha fazla ticaret yapacaksak, demokrasimizi geliştireceksek bizim çabalamamız gerekiyor.''

Hükümetleri dönemlerinde komşu ülkelerle ilişkileri geliştirdiklerini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

''Bakın biz iktidara geldiğimizde ülkenin etrafı düşmanlarla çevriliydi. Öyle deniliyordu, en azından, bize de öyle söyleniyordu.

Biz artık komşularımızla ticaret yapıyoruz. Suriye'dekiler, Irak'takiler, İran'dakiler bizim kardeşlerimiz. Biz onlara göre daha gelişmişiz. Oralarda istikrar olursa refah düzeyi yükselirse en fazla buradaki vatandaş yararlanır. Çünkü üreteceğiz, ticaret yapacağız. Bakın Suriye ile serbest ticaret anlaşması yaptık. Irak ile ticaretimiz 2002 yılında resmi olarak 500 milyon dolardı şimdi 4 milyar dolar. Bu farklı bir anlayışın ürünüdür. Çünkü bu şekilde biz vatandaşımıza istihdam, yani iş imkanı sağlayacağız, aş imkanı sağlayacağız. Bunlar teorik şeyler değildir. Bunlar sadece siyasi şeyler değildir. Onun için sahip çıkmanız lazım ve güçlü bir şekilde bu hizmetlere, bu değişik anlayışa, bu değişik vizyona, bu değişik zihniyete sahip çıkmanız lazım.''


-''BATI İLE FARKI KAPATIYORUZ''-


Bakan Şimşek, atılımlarla Türkiye'nin çok iyi noktalara geldiğini belirterek, ''Türkiye, Batı ile arayı kapatıyor. Yıllarca dışardan Türkiye gibi ülkeleri analiz ettim, baktım. Eskiden dolaşırken, çok zorlanıyorduk. Bugün Türk insanına çok farklı bakılıyor'' dedi.

Türkiye'nin, yaşanan küresel krize büyük bir direnç gösterdiğini vurgulayan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şu küresel kriz nedeniyle bazı televizyon kanallarında ne yaygaralar koparılıyor. Sadece bu memlekette bir sorun varmış gibi gösteriliyor. Bu krizden biz sorumlu değiliz. Bu kriz dünyanın krizi ve son 100 yılda görülmemiş kadar büyük bir kriz. Türkiye çok büyük bir direnç gösteriyor.

Bakın ben sizi 1993'e götüreyim. Ekonomiyi takip etmeseniz bile o günleri hatırlarsınız. Dünya sakin sularda yol alıyor. Yapılan politika hataları nedeniyle, yanlış kararlar nedeniyle 1994'ün başında Türkiye kendini büyük bir krizde buluyor. Dünyada kriz yok, faizler yüzde 1000'leri buluyor. 5 Nisanda IMF ile program yapılıyor ve şu an da benim sorumlu olduğum Hazine, o zaman yüzde 406'dan 90 günlük bono satıyor. Evet 90 günlük bonoyu o zaman yıllık yüzde 406 faizden satıyor. Şimdi o dönemde dünyada bir şey yok. Peki o dönemde ne oldu, enflasyon arttı, faizler arttı.

2000-2001'i hatırlayın, yine dünyada çok büyük bir kriz yok. Bir program uygulanamadı, koalisyon hükümeti uygulayamadı. Aralarında bugünkü partiler de var. Ondan sonra ne yaptılar, yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Enflasyon tekrar yüzde 30'lardan 2000 yılında yüzde 70'e kadar çıktı. Faiz 2001 şubat ayında yüzde 7000'leri gördü. Yıllık ortalama yüzde 138 falan oldu.

Şimdi bugüne geliyoruz. Son yüzyılın belki de en büyük krizi yaşanıyor. Ne oldu, Türkiye'de? Faizler düşüyor. Enflasyon düşüyor. Doğru, ihracatta sıkıntı var ve o üretime işsizliğe yansıyor. Biz büyük ülke olmuşuz. Geçen sene 1 milyon 147 bin araba üretmişiz ve bu araçların yüzde 80'ini ihraç etmişiz. Şimdi Avrupa zorda bu arabaları almıyor. Sanayi üretimi düşmez mi? Sanayi üretimi yüzde 20 düşüyor ama araba üretimi yüzde 60 düşüyor. Yani çok basit, ekonomi, matematik bilgisine sahip olanlar bilirler ki bunun esas kaynağı ihracattaki daralmadır. Türkiye'nin kendi sıkıntılarından dolayı değildir. Ama ortaya konulan resim, ortaya konulan yaygara, sanki mübarek, Türkiye dışında hiç bir yerde bir şey olmuyor. Türkiye bir kriz yaşıyor.''

Bu sırada bir kişi ''Yalan, kriz yok, uyduruyorlar'' deyince Bakan Şimşek ''Allah razı olsun'' karşılığını vererek, şöyle devam etti:

''Bunların derdi ne biliyor musun? Bunlar kar ederken, kar onların... Ama doğru düzgün, adam gibi vergi vermezler. En ufak bir sıkıntıda, devlet gelsin, bunların zararlarını vatandaşa ödetsin. Bunların yaklaşımı bu, zihniyet bu. Biz bunu yapmıyoruz. Bugün hiçbir banka batmamıştır Türkiye'de. Batmadığı için vatandaşa yük çıkarmamışız. 2000 yılında Türkiye'nin net kamu borcu yüzde 43 civarındaydı. Bankalar battı, Hazine ödedi. Sizin sağlınızdan, sizin eğitiminden, size yapılacak hizmetlerden kesilen paralarla bu yapıldı.

Bugün eğer bu hükümet bu küresel krize rağmen, bankaları zapturapt altında tuttuysa ve bu işi yönettiyse, hiç bir banka batmadıysa, size yük çıkartmadıysa, bu hükümet görevini o anlamda yerine getirmiştir. Siz de sahip çıkarak görevinizi yerine getireceksiniz.''

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Ali Bilici ve Seyhan Belediye Başkan adayı Azim Öztürk'e seçimlerde destek istedi.