BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Şimşek'i çok güldüren twitter geyiği!

Yoğun bütçe görüşmelerinden fırsat bulan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek twitter'da yaklaşık 2 saat soruları yanıtladı.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- Siyasetçiler Twitter'ı sevdi. CHP lideri twitter'ı muhalefetin en önemli propaganda araçlarından birine çevirirken iktidar partisi üyeleri de boş durmuyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaklaşık 2 saat twitter'da soruları yanıtladı. Şimşek'i bilgisayar başında güldüren şey ise "yumurta geyiği" oldu!

Şimşek iki gün önce bir İspanyol gazetesine verdiği demeçte, "Yüksek emekli maaşları çılgınlık" başlıklarıyla yansıyan haberi düzelterek maaşlarla ilgili bir yorum yapmadığını söyledi. 4 kardeşinden 3'ünün öğretmen emeklisi, birinin memur emeklisi olduğunu ve sıkıntılarını bildiğini anlatan Şimşek şunları söyledi:

"Benim çılgınlık olarak tabir ettiğim husus sadece "bu çağda insanlarımızın 40'lı yaşlarda emekli olmaları" hususudur. Bu 1990'lı yıllarda yapılan popülist yaklaşımların talihsiz bir sonucudur. Eğer böyle olmasaydı sosyal güvenlik sisteminin açıklarına harcadığımız parayı emeklilerimize aktarabilirdik."

Twitter'ı en etkin kullanan bakanlardan biri olan Şimşek kendisini takip edenlere 4 saat öncesinden bir duyuru yaptı. Bütçe görüşmelerinin yoğunluğu nedeniyle uzun süredir takipçileriyle birlikte olamamaktan yakınan Şimşek uygun bir zaman yakaladığını belirterek akşam saat 19.00'dan sonra kendisine vergi konusuyla ilgili gelecek sorulara yanıt vereceğini söyledi. Bunun üzerine Şimşek'in takipçileri çok sayıda soru gönderdi. Şimşek de biraz gecikse de söylediği saatten bir süre sonra soruları yanıtlamaya başladı.

BÜROKRATLAR KAPIDA BİRİKİNCE SOHBET BİTTİ

Twitter'da yaklaşık 2 saat süren bu sohbette Şimşek neredeyse bütün sorulara yanıt verdi. Sohbet uzayınca Şimşek, "Sevgili Dostlar, zaman su gibi akıp geçti. Dışarda imza için bekleyen bürokratlar var. Türkiye'deki vergi yüküne ilişkin açıklamalarımızı bir dahaki sohbetimizde yapacağım. Şimdilik hoşçakalın. İyi akşamlar" diyerek bir sonraki sohbete kadar veda etti.

İşte Şimşek'in twitlerinden notlar:

- Dünden bu yana yaptığınız yumurta geyikleri için teşekkür ederim :-))))

- 2011 yılında bütçeden en yüksek pay eğitim ve sağlığa ayrılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bütçe ödeneklerini %20.8 artırarak 34.1 milyar TL'ye çıkarıyoruz. Böylece 2011 yılında da MEB en büyük bütçeye sahip icracı bakanlık olma özelliğini sürdürecektir.

- 2011 yılında ortalama Devlet Memuru aylığında %13.7 oranında bir artış yapmış olacağız.

- Unutmayalım ki 2011 yılında tüketici fiyatlarında öngördüğümüz artış ise sadece %5.3'tür.

- 2011 yılında en düşük Devlet Memuru aylığında %17.9 oranında bir artış sağlayacağız.

- 2011 yılında yeni vergi yok, vergi oranlarında artış yok; dolayısıyla bahsettiğiniz konu gündemimizde değil

- Memuriyete girişteki yaş sınırıyla ilgili bir çok soru var. 30 yaş sınırı aslında yönetmeliklerle düzenlenmektedir. Maliye Bakanlığı olarak bu hususu yeniden değerlendireceğiz.

- Pasaport harçlarında bu sene yaklaşık %50 indirim yaptık. Ayrıca pasaport bedelini de 138 Liradan 50 Liraya düşürdük. Artık herhalde bir teşekkürü hak ettik :-) Dün Başbakanımızın dediği gibi; vatandaşlarımız cebindeki pasaportu ve Türk Lirasını artık gurur ve şerefle taşıyor.

- Yaklaşık 1 yıldır hiç bir akaryakıt ürününde bir tek kuruşluk vergi artışı yapılmadı. Bu ürünlerdeki fiyat artışları uluslararası petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Ayrıca Ak Parti Hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü artmamıştır, bilakis azalmıştır. Örneğin 100 liralık benzinin 2002 Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 70 lirası vergiyken bugün yaklaşık 65 lirası vergidir. Bizim yaptığımız çalışmalara göre Türkiye'de rafineri çıkış fiyatı komşu piyasalara göre daha yüksek. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kârı (%9-9.5 arası); Avrupa ülkelerindeki ortalamaya oranla (%6 civarında) daha yüksek.

- Bu yıl yaklaşık 40 bin öğretmen ataması tamamlanmış olacaktır. 2011 yılında da ihtiyaç oranında yeterli miktarda kadro verilecek

- Kayıtdışıyla mücadeleye önem veriyorum. Ancak bu sadece Maliye Bakanlığı'nı tek başına altından kalkabileceği bir konu değil.

- Vergi denetmen ve gelir uzman yardımcılarını 2011 yılında peyderpey alacağız.

- 2011 yılında öğrenci burs ve harç desteğinin 2010 yılı bütçesine göre %22 artacağını söylemiştim. Bu artışın doğrudan öğrenci burslarında %22'lik artış olarak algılanması yanlış olabilir. Öğrenci burslarının 2011 yılında ne kadar olacağına henüz karar verilmedi.
Hatırlatmak isterim ki 2002 yılında yükseköğrenim bursu 45 TL iken %344'lük artışla bugün rakamı 200 TL'ye yükselttik.

- İlk defa Ak Parti hükümetleri döneminde özürlülerimize gerçek anlamda sahip çıkılıyor. Özürlü eğitiminden yaklaşık 216 bin kişi; özürlü evde bakım programından 280 bin kişi yararlanmaktadır. 2011'de özürlü eğitimi ve evde bakımı için 3.2 milyar TL (eski parayla katrilyon) ödenek ayırdık. 2010 yılına göre özürlü vatandaşlara desteği %33 oranında artırıyoruz. Bu bütçe ödenekleri arasında en yüksek artışlardan biridir.

- Muhasebe uzmanlığı sınavına onay verdim. Sınav 26 Şubat 2011'de yapılacaktır. Başarılar diliyorum.