BIST 10.213
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.466,34
HABER /  GÜNCEL

Şike iddianamesi Türkiye'yi sarsacak

Türk futbolunda tarihi gün geldi çattı. Aylardır merak edilen şike iddiananesi açıklandı.

Abone ol

Futbolda şike iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 93 şüpheli hakkında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianame, özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkeme, iddianameyi inceleyerek, 15 gün içinde kabulü ya da iadesi yönünde bir karar verecek.

Savcılık, iddianamede şike ve teşvikle suçlanan futbolcu ile kulüp yöneticilerinin stadlara girememesi yönünde karar aldı. Karara ilişkin yazı kolluk kuvvetlerine gönderilecek.

-İddianamede "1 numara" Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker silahlı suç örgütü kurmak ve örgütün lideri olmakla suçlanıyor. Olgun Peker'in ayrıca ''şike anlaşması yapmak'', ''nitelikli dolandırıcılık'', ''tehdit'', ''sahtecilik'', ''rüşvet'', ''konut dokunulmazlığının ihlali'', ''yağma'' ve ''mala zarar vermek'' suçlarından cezalandırılması da öngörülüyor.

Şike yasasına veto
Şike cezalarına indirim öngören yasayı Cumhurbaşkanı Gül, hangi gerekçelerle veto etti. Ayrıntılar için tıklayın...

DOLANDIRICILIK, ŞİKE VE TEŞVİK PRİMİ SUÇLAMASI

-Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım; 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez teşvik ve haksız ekonomik çıkar sağlamak amaçlı örgüt kurmakla suçlanıyor.

YILDIRIM İÇİN 132 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

-Aziz Yıldırım'ın 41 yıldan 114 yıla kadar hapsi isteniyor.

-Fenerbahçeli futbolcular Emre Belözoğlu ve Semih Şentürk, futbolcu Önder Turacı, TFF eski Başkanı Mahmut Özgener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, teknik direktör Yılmaz Vural ve futbol yorumcuları Sinan Engin ve Ercan Saatçi'nin de aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

-14 futbolcu dışındaki şüphelilerin ''rüşvet'', ''belgede sahtecilik'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçları kapsamında yargılanmasının öngörüldüğü öğrenildi.

8 TAKIM VAR

- İddianamede 8 takım yeralıyor. FB, BJK, Mersin İY, TS, Sivasspor, Manisaspor, Giresunspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor.

SADRİ ŞENER'E TEŞVİK PRİMİ SUÇLAMASI

- Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeden, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikle suçlanıyor.

- İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.

2 GİZLİ TANIK VAR

-İddianamede 2 gizli tanık var. 1'i Olgun Peker ile ilgili ifade verdi, diğeri ise Ergenekon davasında da yer alan gizli tanık. Bu gizli tanığın Aziz Yıldırım ile Sedat Peker'in bağlantılarını anlatıyor.

-Şike iddianamesinde şu kulüplerin başkanları yer alıyor: Fenerbahçe, Trabzonspor, İstanbul Büyükşehirspor, Manisaspor, Sivasspor ve Giresunspor.

EMENİKE ŞÜPHELİ

-Yurtdışına transfer olan Emenike ise iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alıyor.

-TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ şike anlaşması yapmakla suçlanıyor.

-İddianamede adı geçen 93 şüpheli hakkında seyirden yasak (stada girmeme) talep ediliyor.

GALATASARAY YOK AMA

Şike soruşturmasında Galatasaray'ın dosyası ayrıldı. Sarı-Kırmızılı kulüp ile ilgili soruşturma devam ediyor.

İddianamede 70 ek delil klasörü yer alıyor. Teknik takip fotoğrafları da var.

ÇAĞLAYAN ADLİYESİ

İddianamenin gönderildiği İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bulunuyor. Ancak Çağlayan Adliyesi'nde bu tür kapsamlı davaların görüleceği bir mahkeme salonu bulunmuyor. Bu nedenle mahkemenin istemesi halinde davanın Silivri'de görüleceği belirtildi.

İDDİANAMENİN 31 TUTUKLU ŞÜPHELİSİ

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Giresunspor Eski Başkanı Olgun Peker, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Serdar Adalı, Ahmet Ateş, Bülent İşçen, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Mecnun Odyakmaz, Bülent Uygun, İbrahim Akın, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ali Kıratlı, Ümit Karan, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, Cemil Turan , Abdullah Karakuş, Haldun Şenman, Emre Koçak, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Mehmet Yenice, Sami Dinç, Selim Kımıl, Abdullah Karakuz, Abdullah Eker, Abdurrahman Yakut, Çoşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü...

ŞİMDİ NE OLACAK? TFF'NİN YOL HARİTASI NASIL OLACAK? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’in hazırladığı yaklaşık 400 sayfalık iddianame bugün İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen’e sunuldu.

İddianame Başsavcı Vekili Seçen’in onayından geçerse, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak iddiasıyla ceza isteminde bulunulduğu için özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Özel yetkili ağır ceza mahkemesi de 15 günlük süre içinde yapacağı incelemenin ardından, iddianameyi kabul ya da reddettiğine ilişkin kararını açıklayacak.

EN AZ 5 YIL HAPİS
6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle iddianamedeki şike suçuna ilişkin ceza istemi, yasanın düzenleme yapılmadan önceki haline göre yapıldı. Mevcut kanunda, şike suçunu işleyen bir kişinin 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

‘1 NUMARALI SANIK’ NE DEMEK?
Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.

Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır.

İddianame bugün açıklanıp gizlilik kararı kalktıktan sonra, Futbol Federasyonu idari yönden düğmeye basacak. Olağanüstü yapılacak yönetim kurulu toplantısında bir heyet oluşturulacak.

RAPOR HAZIRLANACAK

Türkiye Futbol Federasyonu, Etik Kurulu'nun daha önce hazırladığı raporu isteyecek. Etik Kurulu da gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor daha hazırlayıp mütalaasını TFF'ye verecek.

DİSİPLİN'E SEVK

TFF, Etik Kurulu'nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevk edecek.

TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK'ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.

SAVUNMALAR ALINACAK

Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak.

SON NOKTA TAHKİM

Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamasından sonra mağdur duruma düşen kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu'na başvuracak. Tahkim de PFDK'nın kararını ya onaylayacak ya da aksi bir görüş bildirecek. Tahkim de itirazları yazılı alabileceği gibi, duruşmalı da savunmaları alabilir. Tahkim'in kararı kesin karar olacak.

TAZMİNAT DAVASI

Karar açıklanıp, Şike Soruşturması'nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu'na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.

KARAR NE ZAMAN?

TFF buna göre ya devre arasında ya da sezon sonunda kararlarını açıklayacak. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olacak.