BIST 10.793
DOLAR 32,20
EURO 34,95
ALTIN 2.428,59
HABER /  GÜNCEL

Şike davasında flaş gelişme!

CAS, UEFA yetkilisi Pierre Cornu'nun hazırladığı raporun Fenerbahçe tarafından UEFA ve TFF aleyhine CAS nezdinde açılan tazminat davasından çıkarılmasını istedi.

Abone ol

Devler Ligi'nden men edildiği için UEFA ve TFF'yi CAS'a şikayet eden Fenerbahçe, Başkan Platini'nin avukatlarıyla bir araya geldi. “Davanızı geri çekin” teklifi reddedilince UEFA düğmeye bastı. CAS'a Etik Kurulu raporu ile 400 sayfalık şike iddianamesini, Cornu'nun duyuma dayalı olarak verdiği ifadenin yerine gönderdi.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre; Fenerbahçeli 3 yönetici ve bir avukat UEFA'nın kapısını çaldı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen sürpriz toplantıya başkan vekili Nihat Özdemir, Asbaşkan Ali Koç, yönetici Cihan Kamer ve avukat Emin Özkurt katıldı.

Ancak görüşme Platini ile yapılmadı. UEFA'nın iki avukatıyla bir araya gelindi. UEFA, "Öncelikle CAS'taki davanızı çekin. Aziz Yıldırımda Platini'ye açtığı davayı çeksin. Ardından Avrupa kupalarına kendi isteğinizle belli bir süre katılmayacağınıza dair yazı verin" dedi.

Tercümeyi UEFA yaptı

Fenerbahçeli idareciler bu öneriye "Kararı burada veremeyiz. Yönetim olarak toplanmalıyız" yanıtını verdi. Ancak şu an itibarıyla bu teklifin kabul edilmemesi kararı alındığı öğrenildi. Ret kararını duyan UEFA ise düğmeye bastı.

CAS, dün Futbol Federasyon'un konuyla ilgili önemli bir yazı gönderdi. Yazıda, Fenerbahçe tarafından, UEFA ve TFF aleyhine CAS nezdinde açılan tazminat davasında; UEFA'nın, kendi avukatı ve görevlisi Pierre Cornu'nun 03.11.2011 tarihli raporunun dosyadan çıkartılmasını talep ettiğini bildirdi. Cornu'nun ifadesinin dosyadan çıkarılmasıyla Fenerbahçe'nin bu davada bir adım öne geçtiği ve TFF'nin haklı çıktığı yorumları yapıldı.

Ancak olayın iç yüzünün sanıldığı gibi olmadığı kısa sürede ortaya çıktı. UEFA, Futbol Federasyonu Etik Kurulu'nun ilk hazırladığı raporunu ve 400 sayfalık şike iddianamesini bizzat İsviçre'deki binasında tercüme ettirdi. UEFA, bu dosyalardaki çarpıcı suçlamaları görünce CAS'a "Sayın Cornu'nun size verdiği ifade sadece duyumlardan ibaret. Ancak Etik Kurulu raporu ve iddianame daha gerçekçi. Siz Cornu'nun ifadesi yerine bu dökümanları göz önünde bulundurun" diye bir yazı gönderdi.

Böylece iddia edildiği gibi UEFA, CAS'tan Cornu'nun ifadelerini çekmiş değil, daha kuvvetli delilerle elini daha da güçlendirmiş oldu.

Ali Şen aylar öncesinden uyardı

Söz konusu önerileri efsane başkan Ali Şen bir süre önce Fenerbahçe yönetimine yapmıştı. Hatta Platini ile görüşme ayarlama sözü bile vermişti. Ancak kabul edilmemişti.

Bu arada Şen, 25 Eylül'deki genel kurulda da uyarılarda bulunmuştu. Sion örneğini vererek "Mahkeme ne kadar haklı bulursa bulsun, Sion kaybedecek" demişti. Öyle de oldu. Usulsüz futbolcu oynattığı için suçlanan İsviçre ekibi için FIFA da devreye girdi. 13 Ocak'a kadar cezaların verilmesi için ültimatom verdi. İsviçre Federasyonu daha 1 Ocak'ta karar verdi ve Sion'a -36 puan cezası kesti. Sion taraftarları yürüyüş düzenledi ancak bir şey değişmedi.

ŞİKEDE SAVUNMA ZAMANI

Bir taraftan Etik Kurulu'nun diğer taraftan Profesyonel Disiplin Kurulu'nun incelemeye aldığı şike klasörlerinde sona yaklaşıldığı belirtildi. Her iki kurulunmahkemeden gelen 93 klasörü birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı tasnif işlemi yaptığı kişi, kulüp ve maçlara göre tasnif yapıldığı öğrenildi. Kurullar tasnif işleminin hemen ardından önümüzdeki günlerde kulüp ve kişilerden “yazılı olarak” bilgi ve savunma isteyecek. Soruşturma kapsamındaki kişilerin savunmalarını ise PFDK'nın alacağı kaydedildi. Kulüpler ve kişilerin ilk savunmalarını yazılı olarak vereceği belirtildi.

Cornu'nun yerine Alasdair Bell

İlk olarak F.Bahçe'nin CAS'taki davasında UEFA'nın avukatı olarak yer alan müfettişi Pierre Cornu'nun dilekçesini geri çeken UEFA bunun ardından Cornu'yu Türkiye ile ilgili davadan da çekti.

Sporx'in haberine göre; UEFA, Türkiye'deki şike soruşturması konusunda görevlendirdiği müfettişi Pierre Cornu'un yerine UEFA Hukuk İşleri Direktörü Alasdair Bell'i atadı.

Bell, UEFA adına hem F.Bahçe'nin CAS'taki davasını hem de Türkiye'deki şike süreciyle ilgili bir numaralı sorumlu kişi olacak.

Bu arada Cornu'un, dosyadan el çektirilmesinden sonra UEFA'daki görevinden ayrılabileceği öğrenildi.

FENERBAHÇE'NİN AVUKATI YAPILAN BU SON DAKİKA
DEĞİŞİKLİĞİNİ KIZGIN İFADELERLE ELEŞTİRDİ
O AÇIKLAMALARI OKUMAK İÇİN
SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYIN
[PAGE]

FENERBAHÇE KULÜBÜ'NÜN AVUKATI KONUŞTU!

Fenerbahçe Kulübü'nün avukatlarından Emin Özkurt, UEFA'nın, görevlisi Pierre Cornu'nun raporunun, Fenerbahçe'nin Spor Tahkim Mahkemesi'nde (CAS) açtığı tazminat davası dosyasından çıkartılmasını talep etmesiyle ilgili olarak, "Hukuk çocuk oyuncağı değildir. Verdiğiniz bir dilekçeyi, 'ben geri çekiyorum, bunun yerine başka birşey koyuyorum' şeklinde bir yaklaşımla geri almanız mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

CNN Türk'e telefonla bağlanan Avukat Özkurt, ilk olarak TFF'nin yaptığı açıklamayı şu şekilde özetledi; "Hukuk dilinden uzak bir şekilde açıklamak istiyorum. UEFA diyor ki; 'Ben, kendi yetkilim Cornu'nun dilekçe olarak CAS'a sunduğu bir beyan vermiştim. Bunun hiçbir geçerliliğinin olmasını istemiyoruz. Geri almak istiyoruz. Bu hem CAS heyetiyle, hem de Türk spor kamuoyunun zekasıyla alay etmek gibi birşey. Cornu'nun, Türkiye'deki temaslarını resmi olarak CAS'a sunduğu dilekçede, "Fenerbahçe Yetkililerinin maçlarda hile yapmadıklarına dair yüzde bir olasılık olup olmadığını, TFF yetkililerine sorduğumda bana verdikleri cevap, 'Fenerbahçe'nin şikeye karışma iddiasının temiz çıkmasına imkan olmadığı noktasındaydı" şeklinde kullandığı ifadesinin, şu an itibariyle geçerli kılınmaması için geri çekilmesi talebidir.

UEFA ve TFF ciddi bir kurum. Bunların CAS'a verdikleri dilekçeler ciddiye alınması gereken dilekçeler. Siz bir beyan verdikten sonra aradan 2-3 ay geçtikten sonra, bu beyanı basit bir dilekçeyle geri almayı düşünüyor, buna göre hareket ediyorsanız, bunun takdirini kamuoyuna bırakıyorum."

"Ortak bir strateji çerçevesinde Fenerbahçe'nin haklarının zayi edilmesi noktasında, kararlılıkla işbirliği devam ediyor" diyen Emin Özkurt, şunları söyledi;

"Bizim o dönem sorduğumuz bazı sorular vardı. Cornu'nun ifadesinde gerçekleşen açıklamalarla ilgili herhangi bir yasal süreç takip ettiniz mi diye sormuştuk. Bunun cevabı 'hayır'dı. Hala da hayır. Biz yine sormuştuk TFF"ye. Bunun düzeltilmesiyle ilgili olarak UEFA'ya yazdığınız yazıya cevap verildi mi diye, üzerinden aylar geçti cevap verilmemişti. Şu an gördüğümüz o ki, yine ortak bir strateji çerçevesinde Fenerbahçe'nin haklarının zayi edilmesi noktasında, kararlılıkla işbirliği devam ediyor."

Hukukun ciddiyetsiz bir şekilde yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Fenerbahçe Kulübü Avukatlarından Emin Özkurt, "CAS, doğru ve adil bir karar verdiği takdirde, şu anki UEFA'nın bu yaklaşımı kesinlikle ama kesinlikle Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden o dönem için men edilmesiyle alakalı olarak verilen kararın yanlışlığını vurgulayacaktır. Hukuk çocuk oyuncağı değildir. Verdiğiniz bir dilekçeyi, 'ben geri çekiyorum, bunun yerine başka birşey koyuyorum' şeklinde bir yaklaşımla geri almanız mümkün değildir. Hukukun böyle ciddiyetsiz bir şekilde yürütülmesinden dolayı ben bir hukukçu olarak üzüntü duyuyorum" diye konuştu.

"UEFA, Fenerbahçe'den davayı geri çekmesini talep etti mi?" şeklindeki soruya ise Özkurt, şu yanıtı verdi;

"Ben spekülasyonlara girmem, çünkü bu soru tam manasıyla bir spekülasyon. Bu konuyla ilgili yapacağım açıklama, bunların bir senaryo olduğu ve herhangi bir ciddiyet yüklememek olacaktır.