BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç düşük maaşını yargıya taşıdı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, emekli milletvekili maaşının yanlış hesaplandığını her ay 5 bin TL eksik aldığı gerekçesiyle dava açtı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın TBMM Başkanı olduğu 2006 yılında çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'yla, TBMM başkanlarına, Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 75'i oranında emekli aylığı bağlanmasına ilişkin bir düzenleme yapıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle bu düzenleme 1 Ekim2008 tarihinde yürürlüğe girince Arınç, almakta olduğu emekli aylığının bu yeni düzenleme doğrultusunda yükseltilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurdu.

Arınç, bugünkü rakamlarla 5 bin 50 TL olan milletvekili emekli aylığı yerine 10 bin 50 TL tutarındaki TBMM Başkanı emekli aylığı bağlanmasını talep etti. Ancak kurum başvuruyu reddetti.

İŞ MAHKEMESİNE GİTTİ

Bunun üzerine Arınç, 2010 yılında avukatı aracılığıyla Ankara 15. İş Mahkemesi'nde, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı aleyhine maaş davası açtı. Arınç, "Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekliyim. 1 Ekim 2008'de kanun değişikliği oldu. Meclis Başkanı'nın maaşı Cumhurbaşkanı'na endekslendi. Ben Meclis Başkanı olarak görev yaptım. Maaşımı yükselterek, yeniden düzenleyin" dedi.

Arınç ayrıca 2008 yılından bu yana aradan geçen süreye ilişkin farkın kendisine ödenmesini de istedi. Mahkeme, görevsizlik yönünden davanın reddine karar verdi.

DOSYA YARGITAY'DA

Bunun üzerine Arınç, karara itiraz etti. Dava Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'ne taşındı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 22 Kasım2011 tarihinde yaptığı incelemede, hem görevsizlik kararını hemde davanın reddine ilişkin kararı bozdu. 10. Hukuk Dairesi, kararında, açılan davanın iş davası niteliğinde olduğunu belirterek, görevli mahkemenin iş mahkemesi olduğuna hükmetti. Daire, mahkemenin önce davayı kabul etmesi, ardından yapacağı inceleme ile Arınç'a yüksek emekli maaşı ve aradaki farkları verip vermeyeceğine karar vermesine hükmetti.

YAKLAŞIK 200 BİN TL

Arınç, şu an 5 bin 50 TL emekli maaşı alıyor. Eğer mahkeme değişiklik üzerine Arınç'ın maaşının yükseltilmesine karar verirse emeklilik maaşı 10 bin 50 TL'ye yükselecek. Arınç, aradaki farkların da kendisine ödenmesini talep etti. Mahkeme, bu ay Arınç'ın davasına bakarsa aradan geçen 39 aylık maaş farkı da Arınç'a faiziyle birlikte ödenecek. Bu miktarın ise yaklaşık 200 bin TL olduğu hesaplanıyor.