BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Siirt maden kazası son durum korkutan açıklama

SİİRT maden kazasında ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Bakır madeninde meydana gelen heyelan sonrası Şilvan'dan gelen son dakika haberlerine toprak altındaki 12 işçiye halen ulaşılamadı.

Abone ol

SİİRT'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan bir bakır madeni sahasında heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yaşamını yitiren işçilerin sayısı 4'e yükseldi. 12 işçiye ise henüz ulaşılamadı. Heyelan sırasında 16 işçinin toprak altında kaldığı açıklanmıştı.

TOPRAK ALTINDAN TELEFON MU AÇILDI?

AFAD Başkan Vekili Halis Bilden ise 'telefonla bir işçinin aradığı' yönündeki iddiaların sorulması üzerine, Bilginin kendisine de geldiği, göçük altında canlı emaresine ulaşamadıklarını söyledi.  

SİİRT MADEN KAZASI GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİLERİN İSİMLERİNİN TAM LİSTESİ

İşçilerin kurtarılması çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı cenazesine ulaşılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

KOMŞU İLLERDEN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi.

 Diğer işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda kriz masası kuruldu.

Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesi de göçük altında kaldı. Başbakan Binali Yıldırım, göçükle ilgili bakanları arayarak bilgi aldı.

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, bölgede toprak kayması riskinin devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ve Özbekistan seyahatine eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da kriz masası ile sürekli iletişim halinde olduğu belirtildi.

SİİRT MADEN KAZASI VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, ilk açıklamada 3 işçinin yaşamını yitirdiği, 13 işçinin ise göçük altında olduğu bilgisi verilmişti. Valilikten yapılan ikinci açıklamada ise ölen işçilerin sayısı 4'e yükseldi. 12 işçi ise halen göçük altında. 

HEYELAN TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Bölgede heyelan riskinin sürmesi nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının kontrollü yürütüldüğü bildirilen açıklamada, "Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Arama kurtarma çalışmalarının Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır ve Van'dan AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma ile maden şirketine bağlı görevlilerin katılımıyla devam ettiği duyurulan açıklamada, Erzurum'dan AFAD ekibinin olay yerine ulaşmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, aynı bölgede 25 Temmuz’da da heyelan meydana gelmiş, olayda 6 kamyon ve 2 iş makinesi göçük altında kalmış, can kaybı olmamıştı.

SİRVAN BAKIR MADENİNİ İŞLETEN ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Madenköy bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanla ilgili açıklama yapıldı.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadeleri kullanıldı.