BIST 10.652
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.437,06
HABER /  GÜNCEL

Sigara yasağına Türk çözümü

'Hazır sigara yasak olmuşken ben de bırakayım' diyenlerin sayısı çok az... Ülke genelinde bu yasağı aşmanın yolları aranıyor. İşte onlar;

Abone ol

19 Temmuz'da yürürlüğe giren yasayla beraber, kapalı alanların tümünde sigara içmek yasaklandı. Ama Türk'ün önüne kimse geçemez! Yurdum insanı bir hafta içinde bu konuyla ilgili sivri çözümler üretmeyi başardı.

İŞTE YURDUM İNSANININ SİGARA YASAĞINA KARŞI ÖNLEMLERİ

Bunlar sigara isteğini çerez yiyerek geçirmeye çalışan kahvehane sakinleri... Belki de ileride sigarayı bırakacaklar. Ama yurdun genelinde durum çok ama çok farklı...

[PAGE]

Yasağa karşı bulunan en ilgin çözüm bu... Ordulu kahveci Suat Karakaya bulduğu yöntemle kapalı alana içeriye duman yaymadan sigara içebiliyor. Hortumlu yöntemde; ince bir hortumun uçuna bantlanan sigara camdan dışarıya bırakılıyor. Hortumun diğer ucunda ise masa başında oturan müşteriler var. Sigaranın dumanı bu hortum sayesinde çeken müşteriler, hemen yandaki tahliye hortumu ile dışarıya üflüyor. Böylece içeride hiç duman olmuyor.

[PAGE]

Başkent'te bir restoranda, sigara içmek isteyen müşterilere nikotin sakızı ile şeker ikram ediliyor. İşletmenin menüsünde vücudun nikotin ihtiyacına yönelik patlıcanlı yemekler de yer alıyor.

 

 

[PAGE]

Kastamonu'nun Küre ilçesinde kıraathane sahibi kapalı alanlarda sigara içme yasağının ardından müşterisinin kalmadığını dükkanı kapatmaktansa iş yerinin çatısını açarak, açık alan haline getirmek için çalışmalara başladığını söyledi.

 

[PAGE]

Manisa'da bir kıraathane sahibi sigara yasağına uymak için iş yerinin çatısını söktürdü.

 

 

[PAGE]
Konya'da bir kuaför kapalı mekanlarda uygulanan sigara yasağı nedeniyle müşterilerini işyerinin önündeki bahçede traş ediyor.

 

[PAGE]

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde kahvehane sahipleri müşteri kaybetmeye başlayınca çözümü masa ve sandalyeleri sokağa çıkarmakta buldu.

 

[PAGE]

Kars'ta da durum farklı değil. Onlar bir adım ileriye gitmişler. Masaları yola koymuşlar. 

 

[PAGE]

PEKİ DÜNYADA YASAĞA NE GİBİ ÇÖZÜMLER BULMUŞLAR?

Dünyada yasaklar daha uzun süredir var olduğundan çözümler de daha yaratıcı... İlk olarak, Almanya'dan bahsedelim. Yasağın sıkı uygulandığı ve aynı zamanda da gerçek bir çileye dönüşen sigara içme seansları Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletindeki 'Matermeister Turm" adlı bir restoranda böyle yaşanıyor:



[PAGE]


Burası da yine Almanya’da bir barın arka tarafı. Tiryakiler için acil sigara çıkışı.



[PAGE]


Münih'te bir restoranda sigara odası olarak teleferik kullanılıyor.



[PAGE]


Yolunuzun üzerinde, biraz oturup bi sigara mı içmek istiyorsunuz? İşte ilginç bir icat daha... Smokeria karavanı...

 

[PAGE]


Fransa’da bazı mekanlarda sigara asansörü bulunuyor.



[PAGE]


Avrupa'da çoğu restoranda sadece tiryakilerin kullandığı sigara odaları var.



[PAGE]


Bu manzarayı Türkiye’de de görmek mümkün. Bir bar sahibi... Aynı zamanda tiryaki. İnsanların sigara içmesine izin veriyor, cezayı da pek umursamıyor.



[PAGE]


En kolay ama mevsimine göre en soğuk ya da en sıcak çözüm ise sokakta içmek.