BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,22
ALTIN 2.445,03
HABER /  GÜNCEL

Sigara paketine AB düzeni

Sigara üreticisi firmalar, marka ve çeşit bazında tütün mamulleri üretiminde kullanılan tüm girdileri yıllık olarakliste halinde , TAPDK'ye verecekler.

Abone ol

Sigara üreticisi firmalar, marka ve çeşit bazında tütün mamulleri üretiminde kullanılan tüm girdileri ve bunların miktarını gösterir bir listeyi yıllık olarak, ilk bildirimi ise en geç 31 Aralık 2005 tarihine kadar Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'na (TAPDK) verecekler.

TAPDK'nin 'Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik yönetmeliği, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olacak. Buna göre;


Piyasaya arz edilecek tütün mamullerinin ek şeffaf ambalajları hariç olmak üzere, birim paket ve grupman ambalajları üzerinde sigaralarda bulunan bırakım miktarları, iki genel uyarıdan biri

ve ek uyarılardan biri siyah sınır çizgileri hariç olmak üzere Yönetmelikte belirtilen yüzde oranlarındaki alanları kaplayacak şekilde yer alacak.

Light ibaresi kalkıyor


Genel uyarılarda bulunan 'Sigara/Tütün' ibaresi sigaralarda 'Sigara', diğer tütün mamullerinde 'Tütün' olarak, ek uyarılarda bulunan 'Sigara' ibaresi de diğer tütün mamullerinde 'Tütün' olarak yazılacak.


Sigara/tütün içmek öldürür' ve 'Sigara/ Tütün içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir' şeklindeki genel uyarıların her birinin bu dönem içinde yüzde 47.5 ile yüzde 52.5 oranları arasında görünecek.


Tütün mamulleri üzerinde yer alacak ek uyarılardan 10. sıradaki uyarı 'Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan ve size en yakın sağlık ocağından yardım isteyin' şeklinde yazılacak.


1 Ocak 2006 tarihinden itibaren piyasaya arz edilecek tütün mamullerinin ambalajları üzerinde, belirli bir tütün mamulünün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden hafif, yumuşak, düşük katranlı, hoş içimli gibi ibareler ile bunların yabancı dillerdeki karşılıkları ve diğer metin, isim, ticari marka, mecaz veya işaretler kullanılamayacak.


Piyasaya, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren arz edilecek tütün mamullerinin şeffaf ambalajları hariç olmak üzere birim paketinin herhangi bir yüzeyinde 'TAPDK izniyle üretilmiştir' ibaresi yer alacak.

Kaynak: