BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.507,03
HABER /  GÜNCEL

Sebze yasağı Rusya'yı da vuruyor

Rusya'nın meyve sebze ithalatını yasaklaması, Türkiye'de üreticileri zor durumda bırakırken, Rus tüketicileri de fiyatların yükselmesi endişesiyle karşı karşıya kaldı.

Abone ol

Rusya'nın meyve sebze ithalatını yasaklaması, Türkiye'de üreticileri zor durumda bırakırken, Rus tüketicileri de fiyatların yükselmesi endişesiyle karşı karşıya kaldı.

Bu ülkeye sebze tedarik eden firmalardan edinilen bilgiye göre, yaklaşık 10 dolardan satılan kirazın fiyatının temmuz ayında yarı yarıya ucuzlaması bekleniyordu. Fakat ‘sinek' krizi, Rus tüketicisinin ucuz kiraz yeme hevesini kursağında bıraktı. 2 dolar civarında seyreden domatesin de fiyat artışından etkileneceği belirtiliyor. Şeftali ve kayısının ucuzlaması için yaz mevsiminin sonu beklenecek. Masraflı olması yüzünden Yunanistan, İtalya ve İspanya'dan gelecek ürünlerin fiyatları düşürmesi beklenmiyor. Rusların ucuz ürün tüketmesi için ya Azerbaycan ve Özbekistan ürünlerinin piyasaya çıkması beklenecek ya da Türkiye'ye yönelik yasak kaldırılacak. Türkiye, kalite açısından söz konusu iki ülke ürünlerinden daha üstün bir seviyede bulunuyor. Özbek ve Azeri ürünlerinin yaz aylarının sonunda piyasaya çıkması, Türkiye'yi avantajlı konuma yükselten bir başka etmen.

Antalya Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı'ya göre, Türk ürünlerinin Rusya'ya girişinin engellenmesi pazarda büyük bir boşluk doğurdu. Rusya'nın narenciye ihtiyacının yüzde 30'unu, domatesin yüzde 20'sini, kiraz, üzüm ve şeftali tüketiminin yüzde 15'ini Türkiye'den karşılıyor olması, yasağın fazla uzun süremeyeceğine işaret ediyor. Mustafa Satıcı ayrıca, Rusya'nın İspanya'yı da uyardığı bilgisini veriyor. Diğer taraftan yasak, Rus yetkilileri arasında da tartışma konusu oldu. 'Akdeniz meyve sineği'ni gerekçe göstererek Türkiye'ye yasak kararı alan Rusya Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi'nin faaliyetleri, bu ülke tüketici ve tedarikçileri tarafından sık sık eleştiriliyor. Servisin yasağı önceden haber vermemesi ve kendileriyle müzakere etmeden uygulaması tedarikçilerin tepkisini çekiyor.

Rusya sadece Türkiye'ye yasak koymadı. Bir süre önce bütün Avrupa Birliği ülkelerinden et ürünlerinin alımı durdurulmuştu. Komisyon Başkanı Romano Prodi'nin araya girmesiyle yasak kaldırılmıştı. Türkiye'den başka Rusya'nın kapısını aşındıran başka ülkeler de var. Estonya'ya uygulanan yasak ancak ikili görüşmeler sonucu aşılabildi. Bu yılbaşından itibaren Moldova'ya getirilen yasağın da kaldırılması için görüşmeler sürüyor.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil'in başkanlığında görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Rusya Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi yetkilileri önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelerek incelemelerde bulunacak. Rusya'da kilogramı 10 dolardan satılan kirazın kilosu Antalya'da 80 kuruşa, 2 dolardan satılan domatesin kilosu ise 20 kuruşa kadar geriledi.

Haber: Şaban Gündüz

Kaynak: