BIST 10.427
DOLAR 32,27
EURO 35,11
ALTIN 2.476,37
HABER /  SAĞLIK

Sigara can almaya devam ediyor

Prof. Kutluk'tan alarm sözler, "Tütünü yok edebilirsek kanser ölümlerinin üçte birini yok edebiliriz"

Abone ol

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, tüm kanser ölümlerinin üçte birinin tütün kullanımından kaynaklandığını belirterek, ''Tütünü yok edebilirsek, tüm kanser ölümlerinin üçte birini de yok edebiliriz'' dedi.
   
Kutluk, Dünya Sigarayı Boykot Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 10 milyon kişinin kansere yakalandığını kaydederek, bu sayının 2020 yılında 16 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.
   
Türkiye'de kadınların yüzde 20'sinin, erkeklerin de yüzde 60'ının sigara kullandığını ifade eden Kutluk, tüm kanser ölümlerinin üçte birinin tütün kullanımından kaynaklandığına dikkati çekti. Kutluk, ''Tütünü yok edebilirsek, tüm kanser ölümlerinin üçte birini yok edebiliriz'' dedi.
   
Erkeklerdeki akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının, kadınlardakilerin ise yüzde 80'inin tütün kullanımından kaynaklandığına işaret eden Kutluk, ''Buna bir de kalp, damar ve solunum sistemi rahatsızlıkları eklendiğinde, tütün kullanımının zararları daha iyi ortaya çıkar'' diye konuştu.
   
Türk kadınlarının sigara tiryakiliği bakımından diğer ülkelere göre ön sıralarda yer aldığını ifade eden Kutluk, bu oranın her geçen yıl giderek arttığını, bu nedenle gelecek yıllarda akciğer kanserine yakalanan kadınların sayısında artış beklendiğini söyledi.
   
Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 11'e kadar düştüğünü belirten Kutluk, ''Kim çocuğunun bu yaşta sigaraya başlamasını ister? Ama araştırmalar, anne ve babası sigara içen çocukların daha fazla sigaraya başlama eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle aileler tütün kullanımı konusunda çocuklarına kötü örnek olmamalı'' dedi.
   
''KEDİYİ ÖLDÜREN MAMAYI KİMSE ALMAZDI''

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey de sigaranın zararları konusundaki gerçeğin her geçen gün bütün çıplaklığıyla ortaya çıktığını söyledi.
   
Sigara paketlerinde tütünün zararlarıyla ilgili uyarıların büyük harflerle yazılmaya başlanmasının, bu yılki günü daha da anlamlı kıldığını ifade eden Korbey, şunları kaydetti:
   
''Bir kedi maması düşünün ki, üzerinde 'bu kedileri öldürebilir'' ifadesi yer alsın. Hiç kimse bu ürünü kedisine yedirmek için almazdı. Ama üzerindeki ''öldürebilir' uyarısına rağmen sigarayı kullanmaya devam ediyorlar. İşte böyle günlerin amacı, sigaranın sorgulanmasını sağlamak.''
   
Sigara paketlerinin üzerinde uyarıların büyük harflerle yazılmasının, ilk etapta yüzde 5 oranındaki tiryakiyi sigara kullanımından vazgeçireceğini ümit ettiklerini bildiren Korbey, bunun da 1 milyon kişinin sigarayı bırakması anlamına geldiğini söyledi.
   
Korbey, sigara tiryakilerinin üçte birinin yaşama erken veda ettiği düşünüldüğünde, bunun 330 bin kişinin hayatının kurtarılması anlamına geldiğine dikkati çekti.
   
Bugün TBMM Başkanı Bülent Arınç ile birlikte sigaraya karşı bir hareket başlatacaklarını kaydeden Korbey, TBMM gündeminde bulunan sigarayla daha etkin mücadeleyi öngören yasa teklifinin kısa sürede yasalaşmasını ümit ettiklerini kaydetti.
   
Bu yasanın TBMM gündemine gelmesi için 1.5 yıl uğraş verdiklerini anlatan Korbey, bazı teknik zorunluluklar olduğu için Genel Kurul'a gelmesinin geciktiğini söyledi.
   
Teklifle ilgili akademisyenler, hukukçular ve diğer kesimlerin görüşlerinin alındığını anımsatan Korbey, bunun, yasanın hayata geçirilmesinde herhangi bir zorlukla karşılaşılmaması amacıyla yapıldığını bildirdi.
   
Korbey, ''Türk halkının sorunlarını çözecek bir yasa hazırlanmaya çalışıldı. Yasa çıktığında tüm dünya ülkelerine örnek olacak. Biz de, 'işte böyle bir yasa hazırladık' diye övünebileceğiz'' dedi.
   
Sigarayı bırakmak isteyenlere çağrıda bulunan Korbey, ''Bu sanıldığı kadar zor değil. Yolu yöntemi bulununca sigara bırakılabiliyor. Bunun farkına varmak ve birden bırakmak lazım'' diye konuştu.
  
SİGARA VE SAĞLIĞA ZARARLARI

Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye'de sigara kullananların yüzde 55'i 35-58 yaşları arasında hayatını kaybediyor.
   
Hem kullananlar hem de çevredeki ''pasif içicilerde'' ölümlere neden olan  sigara, kalp damar hastalıkları başta olmak olmak üzere, akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açıyor.
   
Sigara ayrıca peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menapoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt gibi hastalıklara zemin hazırlarken, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.
   
Sigara dumanı katran, karbon monoksit, nikotin, amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehid ve metan gibi son derece zehirli 4  binden fazla kimyasal madde içeriyor.
   
Sigara dumanının içerdiği karbon monoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açarken, atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden oluyor.

Sigaradan, büyük bölümünü çocukların oluşturduğu ''pasif
içici''ler de büyük zarar görüyor.
   
Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilikten kaynaklandığı belirlenmiş durumda.
   
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise dünyada her 13 saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.