BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.425,49
HABER /  GÜNCEL

Şifre kırmak artık çok kolay

Pek çok filme konu olan,haklarında kitaplar yazılan,en çok okunan romanlarda yer alan enigmaların hikayesi...

Abone ol

İNTERNETHABER/Dış Haberler

İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da şifre kırma merkezi olan Bletchley Park’ta çalışan görevlilere Alman Devleti tarafından onur madalyası verildi. Bu önemli ve gizli görevi hakkıyla yerine getirip, pek çok sırrı saklayan bu insanlar Dış işleri Bakanı David Miliband tarafından,isimleri okunarak şerf madalyaları takdim edildi.

Tarihçiler savaş sırasında bu tür şifrelerin kırılarak binlerce insanın hayatının kurtarıldığını açıkladılar. Devlet Bakanı ise, burada çalışan binlerce insanın hükümetlerin sırrını saklayarak görevlerini başarıyla yerine getirdiklerini açıkladı.

Gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar gönderilmesinde kullanılan bu makinalar ordu ve gizli servisler tarafından kullanıldı. Şu an iki güçlü şifre kırma makinası var. Bunların en ünlüleri ENİGMA VE LORENZ markalı iki makina.

 Bu enigmaların nasıl çalışabileceğini, bu makinaları kullanmada uzman olan insanlar bilmekte. Şifre kırıcılar Polonyalı matematikçiler tarafından savaştan önce şifre çözmek için ele geçirildi. Bu makina Polanyalı Şifre kırma uzmanı Alan Turing tarafından geliştirildi.

Şifre kırıcılar sayesinde Alman gemileri Atlantik sularına gömüldü. Makinaların her gün kullandıktan sonra açma şifreleri değiştiriliyor.

Yanlış ellerde olup kullanılacağı zaman ise sonuçlarını kimse tahmin edemez.