BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Siemens'ten erken teşhis

Siemens,sayısı artan ve Almanya'da her on çocuk ile her beş yetişkinden birinin yakalandığı bronşiyal astım hastalığının erken teşhisiyle ilgili bir yöntem geliştirdi.

Abone ol

Bronşiyal astımın erken ve doğru teşhisiyle, hastalığın tedavisi daha da kolaylaşacak.

Bronşiyal astımın teşhisi esnasında bugüne kadar akciğer fonksiyon ölçümleri sadece akciğerlere hava giriş-çıkışını ve akım hızını ölçüyordu. Almanya'da Erlangen Üniversitesi Hastanesi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Princeton Universitesi'ndeki Siemens Kurumsal Araştırma Grubu (Siemens Corporate Research SCR) birlikte yaptıkları çalışma ile akciğerlerin hangi kısmının bu hastalıktan etkilendiğini saptamalarını sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Akciğer dokusunun yoğunluğu, astım hastalarında özel bir rol oynar. Bir astım nöbeti sırasında, bronş dallarının kasları kasılarak, akciğerlerden hava çıkışını azaltır, böylece havanın bir kısmı akciğerlerde kalır. Astım hastalarında, akciğer dokusunun yoğunluğu, nefes verme sırasında ya kısmen artar ya da hiç artmaz.

Klinik proje ekibinin yöneticisi Prof.Thomas Rupprect geliştirdikleri yöntem sayesinde akciğerlerin fonksiyonel MR görüntülerinin bundan sonra sadece hastalıklı bölgeleri değil, havanın akciğerlerde kaldığı zaman aralıklarını da saptayabileceğini açıkladı. Prof. Rupprect "Bu, şimdiye kadar mümkün değildi. Geleneksel akciğer fonksiyon ölçümleri, yalnızca hastanın bronşiyal astımdan muzdarip olup olmadığını saptayabiliyordu. Bu yöntemlerin hiçbiri, akciğerlerin hangi kısmının etkilendiğini saptayamıyordu." şeklinde konuştu.

Bronşiyal astım

Bronşiyal astım, periyodik olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüs darlığı nöbetlerine yol açan, bronş tüplerinin kronik iltihabı ve aşırı duyarlılığıdır. Hastalığın sebebi, hava geçiş yollarının iç yüzeyinin farklı uyaranlara patolojik yanıtıdır. Patoloji çocuklukta teşhis edilirse, erken tedavi önlemleri bir iyileşme sağlar veya semptomları azaltır.Genç yaşlarda, sağlıklı bir kişinin akciğerlerinin performansı, aslında gerekenden çok daha yüksektir, yani, bronşiyal astım hastası olan bir çocuk, herhangi bir yan etki olmadan yaşar ve yaşıtları kadar iyi performans gösterir. Fakat zamanla, çocuğun performansı hızla azalır ve hastalık belirginleşmeye başlar.

Geleneksel yöntemler ile, bu hastalığı erken yaşta teşhis etmek özellikle güçtür. Aslında bu yöntemler, hasta veya sağlıklı çocuklarda zaten minimum farklılık gösteren akciğer hacmini ölçebilmektedir. Fakat çocuklar ve yetişkinler için akciğer dokusunun yoğunluğu hakkında kesin bilgiler edinmek çok önemlidir. Yeni yöntem, akciğerlerdeki gerçek hava giriş-çıkışını ölçerek, patolojik bölgeleri kesin olarak saptar. Böylece bronşiyal astım, performansta bir azalmanın belirmesinden önce teşhis ve tedavi edilebilir.

Yeni sistem erken teşhisi kolaylaştırıyor

Bu ölçüm türünün temeli, hastanın manyetik rezonansla incelenmesidir. Birkaç nefes alıp-verme sırasında, MR sistemi, akciğerlerin içinin görüntülerini elde eder ve bunları, yoğunluk grafiğinin her santimetreküpünü analiz eden yeni geliştirilmiş bir yazılıma yükler. Bu yeni yazılım, Siemens'in neredeyse tüm MR sistemleriyle uyumludur. Yeni yöntem bu nedenle, Erlangen-Nuremberg Üniversite Kliniği'nin 100'den fazla hasta üzerinde yürüttüğü çalışmada kanıtlandığı gibi klinik rutine son derecede uygundur.

his