BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,58
ALTIN 2.388,38
HABER /  GÜNCEL

Diyabetler kontrolleri aksatmayın.

Diyabet hastalarının en çok dikkat etmesi gereken konuların başında ayak bakımı geliyor. Çünkü diyabet ayaklardaki sinirlerin hasar görmesine neden oluyor

Abone ol

Diyabet; göz, böbrekler, sinir sistemi, kalp damarları ve diğer damarlar ile ayaklarda geriye dönüşümü olmayan kalıcı hasarlara yol açabildiğinden düzenli kontrolleri asla aksatmayın. Acıbadem Hastanesi'nden Dr. Aslı Nar diyabette ayak sağlığına dikkat çekiyor.
Diyabet hastalarında ayak bakımı oldukça önem taşıyor. Çünkü diyabet ayaklardaki sinirlerin hasar görmesine yol açabiliyor. Bunun sonucunda diyabet hastaları sıcak - soğuk temasını ve ağrıyı hissetmeyebiliyor. Diyabet aynı zamanda ayaklardaki kan damarlarının hasar görmesine de neden oluyor. Ayaklarda basınç noktalarının değişmesi ve azalan kan akımı nedeniyle oluşan yaralar ve ülserler geç iyileşir.

DÜZENLİ YIKAYIN

Bu nedenlerden dolayı her diyabetlinin günlük ayak bakımına özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Aslı Nar şu önerilerde bulunuyor: 'Ayakların temiz ve kuru tutulması, cildin sağlığı ve fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli bir yer tutuyor. Her diyabetli ayaklarını düzenli olarak yıkamalı, ardından parmak aralarını özenle kurulamalı ve ayağını kremle yumuşatmalı. Yalınayak gezmemeli. Yüksek ve sivri topuklu ayakkabılar parmaklarda aşırı yüklenmeye neden olduğu için ortopedik ayakkabıları tercih etmeli. Çatlak, yara, nasır, kuruma, pullanma, tırnaklarda kalınlaşma, parmak arası mantar, şişlik, kızarıklık gibi durumlarda mutlaka diyabet doktoruna başvurmalı.'

TATİLE GİDERKEN

Diyabet hastası da hiçbir sorun yaşamadan tatil yapabilir. Ancak sağlığını riske atmamak için her diyabetlinin seyahate çıkmadan önce nereye gideceği, neler yapmayı planladığı konusunda doktoruna ve diyetisyenine danışması gerekiyor. Böylece hastadan alınan bilgiler doğrultusunda diyabet hastasının insülin veya ilaç tedavisi ile birlikte beslenme programını tekrar düzenlenebiliyor.

ATM