BIST 10.255
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.447,75
HABER /  DÜNYA

Şiddetin artmasını göze alamayız!

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi, Ankara'da yaptığı ilk açıklamada 'Şiddetin daha fazla sürmesini göze alamayız' dedi

Abone ol

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Annan, insani yardım konusunda Suriye'ye daha fazla baskı uygulayacaklarını belirtti. Annan açıklamasında şunları söyledi:

"Sivillerin öldürülmesini engelleyi amaçlıyoruz. Herkesi masaya oturtacağız. Şiddetin daha fazla sürmesini göze alamayız. Ama bu kısa sürede oplacak bir süreç değil."

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK

Annan, Türkiye temasları çerçevesinde Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşecek. Suriye Özel Temsilcisi yarın Türkiye'den ayrılacak.

ÖNCE ESAD'LA GÖRÜŞTÜ

Türkiye'ye gelmeden önce Kofi Annan, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü. Annan, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşşar Esad'a sahada gerçekten etkisi olacak ve bu krize son verecek süreci başlatmaya yardımcı olacak somut öneriler dizisi sunduğunu belirterek, görüşmelerin şiddetin ve cinayetlerin derhal durdurulması, insani yardım kuruluşlarının ülkeye girişi ve diyalog başlatılması konularında yoğunlaştığını kaydetti.

Gerçekçi yanıtın değişimi kabul etmek ve demokratik, barışçıl, istikrarlı, çoğulcu ve insan hakları temelinde refah bir Suriye'nin kalıcı temellerini atacak reformları benimsemek olduğunu ifade eden Annan, ''Devlet Başkanı Esad'a (Rüzgarın yönünü değiştiremezsin, öyleyse yelkeninin yönünü değiştir) diye bilinen eski Afrika özdeyişini anımsattım. Çok kısa süredir buradayım, görüştüğüm hemen herkes barış istiyor. Şiddetin durmasını istiyor. Hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek istiyor. Evet iyimserim, zor alacak ama umut etmeyi sürdürmeliyiz'' diye konuştu.

Annan'ın bir sonraki durağı da Katar oldu. Kofi Annan Doha'da görüştüğü Katarlı yetkililerle Suriye'deki durum konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad bin Cassem el Tani de Suriye hükümeti tarafından sistematik soykırım uygulandığını, Suriye'ye Arap ve uluslararası kuvvet göndermenin zamanının geldiğini söylemişti.